SANITAS-ul, nemulţumit de propunerile guvernamentale. Mâine se decide dacă se trece la greva generală

După mitingul desfăşurat săptămâna trecută în capitală, reprezentanţii Federaţiei SANITAS au început o serie de negocieri cu ministerele Sănătăţii şi Muncii, negocieri care au ajuns azi în ultima zi şi în care se discută diverse variante de lucru.

Preşedintele SINDICATULUI SANITAS Argeş, Doina Fănică, ne-a declarat că s-au prezentat mai multe variante pe care reprezentanţii sindicatului nu le-au agreat, principala lor nemulţumire fiind legea salarizării şi transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. De asemenea, Sanitas consideră că banii alocaţi Sănătăţii pentru 2018, respectiv creşterea de 2,9 miliarde, în plus faţă de cele 14 miliarde din 2017, nu este suficientă pentru a acoperi cererile din sistem.

„În funcţie de felul în care se încheie azi negocierile, mâine, în Consiliul Naţional vom decide referitor la declanşarea grevei generale” ne-a declarat Doina Fănică.

În ce priveşte variantele aflate în discuţie, prima dintre ele se referă la reorganizarea salarizării din sănătate şi asistenţă socială prin refacerea anexei 2 din Legea 153/2017, însemnând includerea sporurilor de condiţii specifice de muncă în salariul de bază, ceea ce ar genera o altă ierarhizare pe orizontală a profesiilor între sectoarele de activitate. De asemenea se propune acordarea sporurilor în cumatum fix pentru personalul medico-sanitar conform unui nou regulament de sporuri ceea ce ar genera pierderi de venituri pentru o parte a salariaţilor.

O altă variantă propusă de cei din cele două ministere a inclus acordarea tichetelor de masă pentru întreg anul 2018, păstrarea tuturor elementelor salariale actuale, fără pierderi de venituri, dar îngheţarea sporurilor la nivelul celor aflate în plată la 1 ianuarie 2018. De asemenea, se mai prevedea menţinerea programului de lucru pentru medici, la nivelul actual (35 de ore pe săptămînă şi o gardă obligatorie).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here