Sancţiuni de până la 10% din primele încasate în anul anterior pentru firmele de asigurări care încalcă regulile de concurenţă

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu a declarat la începutul acestei săptămâni că investigaţia declanşată de CC pe piaţa asigurărilor va dura un an jumătate – doi ani şi dacă se vor găsi dovezi care să demonstreze încălcarea regulilor de concurenţă, sancțiunile vor fi cuprinse între 0,5% și 10% din primele încasate de fiecare companie în parte, în anul anterior.

 

„Momentan nu am constatat nereguli, abia am deschis investigația. S-au făcut inspecții inopinate la sediul principalelor companii și, pe baza mandatului judecătoresc, am ridicat o serie de documente. Va fi o investigație de durată. Ne așteptăm să dureze un an jumate — doi. Aceasta este durata unei investigații în domeniul Concurenței.

Suspiciunea este că, prin intermediul UNSAR, avea loc un schimb de informații comerciale sensibile: date comerciale recente privind vânzările, tarifele, produsele vândute, clienții cărora le-au fost vândute. Genul acesta de informații, circulând între concurenți, permite estimarea strategiei pe care o firmă o va avea și, în felul acesta, companiile își pot coordona comportamentul, reducând presiunea concurențială, presiunea pe care o au ele de a oferi produse cât mai atractive și la prețuri cât mai mici către clienții lor.

În cazul firmelor de asigurări, vorbim de maximum 10% de primele încasate de ele în anul anterior și minimum 0,5%”, a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chiriţoiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here