Salvamont Argeș avertizează! Vipere în munții județului

”Pentru că a venit primavara, în etajul de altitudine joasă din munții Argeșului, au ieșit și viperele la împerechere. Probabilitatea de a le întâlni în această perioada este foarte mare, dar nu trebuie să vă speriați. Vipera este un animal timid, care fuge de oameni. Peste 90% din mușcături se întâmplă atunci când oamenii încercă să le prindă sau să le ia în mână”, transmit reprezentanții Salvamont Argeș.

Sfaturi de la salvamontiștii argeșeni

Purtand bocanci si pantalon lung, sunteti feriti de eventualitatea unei muscaturi (la fel si in cazul capuselor) daca animalul nu v-a simtit si nu s-a retras sub bolovani. De obicei, vipera are o culoare maslinie, cu o dunga in zig-zag lata, neagra pe spate si cu celebrul V pe cap, pe care oamenii speriati nu apuca sa-l mai vada.

Vipera musca doar daca se simte amenintata! Nu alearga dupa oameni (dimpotriva, fuge!) si nu urca niciodata in copaci, de unde sa se napusteasca asupra oamenilor. Circula astfel de mituri hazlii, asa ca e bine de stiut adevarul!

Este bine sa retineti foarte bine aspectul sarpelui care v-a muscat, pentru a nu fi confundat cu o alta specie si pentru ca serul antiviperin sa nu fie administrat degeaba, pentru ca serul este un venin „imblanzit”, asa ca administrarea lui nu este deloc prietenoasa pentru organism.

In zona noastra, este comuna Vipera Berus, adica vipera comuna, cu subspeciile sale. Vipera este singurul sarpe veninos din tara noastra. Asta nu inseamna ca muscatura este ireversibila, nu se mai poate face nimic. De fapt, dimpotriva, muscatura poate sa fie „seaca”, fara venin, sau doar cu o cantitate mica de venin, din cauza ca animalul isi poate doza injectarea de venin. O parte dintre noi, cei de aici, am fost muscati de vipera si am supravietuit fara probleme si fara antivenin. Muscatura cauzeaza reactii alergice, astfel ca, alergicii si cardiacii muscati de vipera, sunt urgente!

”În Argeș, viperele pot fi intalnite oriunde, din sudul județului, până pe vârful Moldoveanu! În sud pot fi mai rare, pentru că au mai mulți prădători naturali, între care „ferocele” arici este cel mai eficient, acesta chiar preferând șerpi pentru hrănire. NU le omorâți! Fac parte din ecosistem, în perioada aceasta se hrănesc cu pui de șoareci sau șopârle, cu insecte. De la începutul lui iunie, vor sta mai mult adăpostite, așa că nu ne vor mai deranja”, mai transmite Salvamont Argeș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.