În ultima ședință de Consiliu Local din această săptămână, primarul Piteștiului, Cristian Gentea, a propus majorarea cu 5% a salariilor din instituția pe care o coordonează, pentru personalul de execuție. O majorare practic inexistentă, dacă ne raportăm la inflația de peste 3% și la explozia prețurilor de la 1 iulie. Această mărire de 5% a fost folosită ca un prilej de defăimare a angajaților din Primărie de către unii consilieri, membri ai USR PLUS și PNL.

Au fost aruncate în spațiul public tot felul de atacuri la adresa angajaților din Primărie, care nu ar fi meritat această majorare, practic inexistentă. Greu de înțeles cum unii consilieri locali de la USR PLUS și PNL au făcut atâta tam-tam pentru această majorare, dacă ne gândim că ei încasează tot de la Primărie o indemnizație lunară de 1.800 de lei pentru o singură ședință, de câteva ore. Disprețul față de angajații Primăriei Pitești al domnilor consilieri de la USR PLUS și PNL este cu atât mai mare cu cât acești oameni au fost în linia 1 a pandemiei de COVID-19, ținând cont că au lucrat direct cu publicul. Mulți dintre ei s-au infectat cu COVID, au transmis acest virus și familiilor și nu au ieșit niciodată în spațiul public sa se plângă de acest lucru.

Măcar pentru acest gest, domnilor consilieri majoritari din CL Pitești ar fi trebuit să aveți un minim de bun simț față de acești oameni! Apropo, domnilor consilieri, câți dintre membrii familiilor dumneavoastră, copii, neamuri, cunoștințe, lucrează în instituții publice! Mulți!!! De acest lucru nu mai spuneți nimic!

Redăm în continuare comunicatul transmis de angajații Primăriei Pitești:

Domnilor membri USR Tineret Argeș

Domnilor consilieri locali USR-PNL

Noi, PITEȘTENII care suntem angajați  în cadrul Primăriei Municipiului Pitești , nu ANGAJAȚII Primăriei Municipiului Pitești  venim cu acest drept la replică ce nu reprezintă o justificare în fața dumneavoastră pentru că nu aveți nici competența nici calitatea de a analiza situația salarială a PITEȘTENILOR angajați în cadrul Primăriei Municipiului Pitești însă din RESPECT pentru cetățenii acestui oraș vă aducem la cunoștință următoarele::

Întâi vrem să vă spunem de ce am ales să lucrăm într-o instituție de stat și nu într-una privată, pentru că viața fiecăruia este făcută pe baza propriilor alegeri.

În acest oraș locuim, în acest oraș ne creștem copiii, unii ne-am făcut studiile în alte orașe, alții în propriul oraș, cei care am învățat în alte centre universitare ne-am întors în oraș pentru că aici este casa noastră, casă pe care majoritatea dintre noi cu greu ne-am asigurat-o, aici sunt familiile noastre. Și din nou am fost puși în fața propriei alegeri, aceea a locului de muncă. Și am avut de ales  domnilor membri USR Tineret Argeș și Domnilor consilieri locali USR-PNL între ceea ce ofereau instituiile de stat și ceea ce oferea mediul privat din acest oraș. Am cântărit și am ales o instituție de stat. Chiar dacă acea instituție nu ne oferea un  salariu decent . De ce nu ne oferea un salariu decent? Pentru că legislația inițiată și aprobată de dumneavoatră de -a lungul anilor ,  nu permitea acest lucru. Am ales să ne angajăm la stat pentru că  ne-am dorit o pensie decentă , nu una plătită din buzunarul propriu, pentru că ne-am dorit siguranța unui loc de muncă, pentru că ne-am dorit să fim respectați, să ni se respecte dreptul la un concediu normal, la un program de lucru normal, drepturi pe care mediul privat din acest oraș nu ni le putea oferi.

Începem prin a vă spune Domnilor membri  USR Tineret Argeș și Domnilor consilieri locali USR-PNL că în acest oraș salariații nu se împart în PITEȘTENI și ANGAJAȚII PRIMĂRIEI PITEȘTI. Toți suntem PITEȘTENI , iar ceea ce afirmați dumneavoastră public  reprezintă o discriminare crasă.

Vorbiți despre diferențele salariale dintre mediul privat și cel de stat. Ei bine domnilor  angajatori privați care sunteți  membri USR Tineret Argeș sau  consilieri locali USR-PNL nu mai intoxicați PITEȘTENII cu aceste diferențe pentru că  dumeavoastră le creați . Pentru că nici o companie privată care se respectă, nici o multinațională nu oferă în prezent salarii mai mici decât la stat.

Pentru că domnilor  angajatori privați care sunteți  membri USR Tineret Argeș sau  consilieri locali USR-PNL salariile pe care  dumneavoastră le oferiți PITEȘTENILOR angajați în firmele dumneavoastră  depind de performanțele firmelor sau companiilor pe care le conduceți. Și atâta timp cât oferiți angajaților  salariul minim pe economie nu puteți avea performanțe. Ah, vă rugăm să ne scuzați , asta gândim noi văzând ce salarii oferiți angajaților, însă realitatea este alta. Chiar dacă aveți performanțe, le mascați prin salariile minime pe economie și banii la negru pe care-i dați pe la spate angajaților nu pentru că nu mai puteți de apreciere ci pentru a fenta dările către stat, pentru a plăti cât mai puțin statului , amăgind salariații care acceptă acest mod de plată și care conștientizează de-abia  atunci când li se stabilește pensia   mizeria cu care i-ați tratat. Aceasta reprezintă o bătaie de joc și o  rușine la adresa PITEȘTENILOR care sunt angajați în mediul privat din acest oraș. Și nu generalizăm . Ne referim la mediul privat care care oferă salarii la limita coșului zilnic.

Pentru că majoritatea angajatorilor privați nu-și reinvestesc profitul ci si-l transformă în dividende ca banii să ajungă în buzunarul acționarilor . Pentru că domnilor  angajatori privați care sunteți  membri USR Tineret Argeș sau  consilieri locali USR-PNL dacă ați vrea ca măcar un procent   din profitul dumneavoastră să-l duceți în fondul dumneavoastră  de salarii ați putea oferi angajaților  din mediul privat  un salariu mai mare. Însă interesul dumneavoastră personal este suprem raportat la cel pentru PITEȘTEANUL angajat la firma dumneavoastră pe care îl plătiți cu un salariu mic pentru că așa VREȚI dumneavoastră nu pentru că nu vă permiteți.

Vă întrebăm domnilor angajatori care sunteți  membri USR Tineret Argeș sau  consilieri locali USR-PNL ce faceți dumneavoastră în mediul privat pentru a vă păstra angajații performanți care vor să plece  atunci când constată că activitatea lor nu este remunerată pe măsura muncii, a competenței și a răspunderii? Vă răspundem noi: NIMIC. Pentru că de-a lungul anilor nu v-a păsat de PITEȘTENII pe care i-ați avut ca angajați și prin a căror muncă v-ați creat profiturile. Dovadă sunt zecile sau sutele de angajați care s-au perindat pe la firmele dumneavoastră   și care au ales să plece și pe care nu i-ați stimulat cu absolut nimic ca să rămănă. De ce? Pentru că nu vă pasă. Pentru că știți că veți angaja alții, care vor pleca și ei la rândul lor, și alții, și alții……

Revenind la afirmațiile dumneavoastră în spațiul public domnilor membri USR Tineret Argeș sau  consilieri locali USR-PNL,  primarul Cristian Gentea nu s-a “opus prin rugăminți “ (nici nu înțelegem cum ar putea cineva să se opună prin rugăminți) . Și din nou vă evidențiem faptul că a pleca la un alt  loc de muncă este exclusiv o  ALEGERE a fiecăruia dintre noi .

 Primarul Cristian Gentea  a constatat că unii funcționari publici performanți pleacă spre alte instituții de stat care oferă salarii motivante și și-a stimulat angajații printr-o creștere salarială de bun simț , în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, tocmai pentru a nu-i pierde. Pentru că spre deosebire de dumneavoastră,  domnul primar Cristian Gentea s-a gândit la PITEȘTENII care lucrează în această instituție, nu la interesul personal. S-a gândit la PITEȘTENII care sunt angajați în această instituție , unii de peste 25 de ani, unii care în mai mult de  jumătate din anii de muncă în această instituție au avut salarii la limita traiului lunar, pentru aceeași muncă, pentru aceeași răspundere, salarii stabilite prin legislație. Și nu s-au plâns, și-au văzut de muncă, de răspundere, au strâns din dinți și au supraviețuit demni,  cu rate la bănci, cu CAR uri….

Ce a făcut primarul Cristian Gentea este o normalitate. 

Ce faceți dumneavoastră este o intoxicare a populației, o instigare la ură între PITEȘTENI, o discriminare. 

Ascundeți PITEȘTENILOR faptul că sumele pe care le prezentați dumneavoastră în spațiul public drept salariile PITEȘTENILOR angajați în Primăria Pitești reprezintă salarii  brute, că aproape jumătate din cuantumul fiecărei  sume merge  la stat ca impozite și cote și că PITEȘTENII angajați la Primăria Pitești încasează lunar puțin peste jumătate din acele sume. Pentru că PITEȘTENII angajați la Primăria Pitești nu-și urmăresc interesul personal , plătesc impozite și cote  către stat la salariile reale, nu la salariul minim pe economie, plătesc impozitele și taxele locale la fel ca orice cetățean,  plătesc transportul în comun, plătesc intrările la instituțiile de cultură, de sport, etc. PITEȘTENII angajați la Primăria Pitești nu au facilități, nu au gratuități, nu sunt privilegiați. PITEȘTENII angajați la Primăria Pitești de peste 25 de ani au în prezent un salariu maxim  net de 4300 lei. Iar mărirea pe care dumneavoastră o huliți și o considerați o bătaie de joc este cu 200 lei net însă este mult mai ușor pentru MINCINOȘI să intoxice populația cu niște sume brute despre care să spună că sunt veniturile cu care merg acasă PITEȘTENII angajați la Primăria Municipiului Pitești.

Ca o concluzie, vă putem spune că trăim într-o comunitate restrânsă, unde toată lumea se cunoaște cu toată lumea, că și noi PITEȘTENII care suntem angajați la Primăria Pitești avem rude, prieteni, amici,  cunoștințe care lucrează și în mediul privat și în alte instituții publice și care știu exact ce salarii nete încasăm în fiecare lună. Și vă mai spunem că reprezentanții dumneavoastră aleși să facă parte din conducerea Primăriei Pitești știu exact ce salarii nete avem însă au ales să tacă.

 Iar rezultatul afirmațiilor dumneavoastră în spațiul public domnilor membri USR Tineret Argeș sau  consilieri locali USR-PNL se va vedea în timp.

Cu respect,

PITEȘTENII angajați la Primăria Pitești”

Comments

comments