Să nu ne fie frică de apă! Trebuie făcut duş sau baie bună peste întreaga noastră fire, că doar n-om avea hectare de piele de spălat

1,113 views

Trupul nostru purtat de suflet este o mare „belea” pe capul nostru. Nu vă întreb dacă este aşa. Ştiţi prea bine cum stau lucrurile. Când începi să percepi lucrurile şi să le judeci cu atenţie, vezi că ar fi trebuit, poate, să fie altfel.

În antichitate, Sofocle, în opera sa Antigona a scris: „… În lume-s multe mari minuni, minuni mai mari ca omul nu-s”. Să luăm omul aşa cum îl vedem noi în fiecare zi. El se scoală după orele de odihnă, după ce şi-a refăcut puterile pentru un nou program plin de osteneală.

Cretanii, se spune, atunci când se trezesc dimineaţa, înainte de a-şi bea cafeaua, deschid larg ferestrele camerei, îşi ridică mâinile către cer şi zic, din adâncul inimii: „Îţi mulţumim, Doamne, că ne-ai mai dat o zi de viaţă!” Dacă s-ar zice de toată lumea aşa cuvinte, ele având sens de rugăciune, rânduiala aceste lumi ar fi cu totul alta.

Spălarea în fiecare dimineaţă este obligatorie, nu numai în chip sumar, doar pe obraz şi asta repede, că ne-am trezit prea târziu şi ne aşteaptă condica de prezenţă la locul de muncă. Trebuie făcut duş sau baie bună peste întreaga noastră fire, că doar n-om avea hectare de piele de spălat. Pentru aceasta trebuie să ne trezim mai de dimineaţă, ca să le putem plini pe toate aşa cum se cuvine.

Apa este o mare bucurie atunci când ne îmbăiem şi la urmă ne clătim cu apă călduţă până spre rece, gradual, ca să nu avem surprize cei cu afecţiuni cardiace. Putem şi cânta în baie, dar să nu deranjăm vecinii, pentru ca tonusul să fie ridicat şi să ne audă şi cei din cameră, pentru bună dispoziţie.

Desigur, aţi auzit de metoda Kneipp, în privinţa folosirii apei de la băut până la băi şi tratament balneoclimateric. Folosirea apei cu îndestulare, ajută organismul în funcţiunile lui vitale.

Menţionăm în acest sens, băutul apei. Fiecare dintre noi trebuie să bea de la 2-3 litri de apă, cu lichide cu tot din mâncare pe zi. Dimineaţa trebuie să bem câte un pahar mai mare cu apă, pe stomacul gol. Să nu uităm şi să ne ţinem de acest minim program de adăpare cu apă. Seara, de asemenea, să bem o jumătate de litru de apă pentru a avea rinichii în ce să înoate o noapte întreagă. Aşa mi s-a recomandat mereu de medicii specialişti, mai ales după ce am fost operat la rinichi tocmai din cauză că nu am băut apă la timp şi în cantităţile ce se cer.

Atunci când funcţionează rinichii bine, avem dovada, aşa cum mi-au spus medicii urologi: urina este de culoarea apei. Când este galben spre culoare mai închisă, înseamnă că trebuie să folosim apa în mod energic, chiar dacă nu ne face plăcere şi uneori ne umflă burta.

Facem o subliniere: apă trebuie folosită, apă curată, neîndulcită. Atunci este efectul cel bun. Ceaiurile sunt bune, dar ele sunt considerate aliment.

Pentru igiena gurii folosim periuţa şi pasta potrivită. Moşii şi strămoşii noştri îşi frecau dinţii cu sare iar cei mai aproape de noi se mulţumeau să mănânce seara un măr. Pentru întreţinerea curată a danturii este potrivit să ne spălăm seara şi dimineaţa pe dinţi. Unii se spală după fiecare masă pentru a arăta dantura curată şi fără urme alimentare.

Săpunul să nu lipsească niciodată când ne facem baie şi ne spălăm pe faţă. Se spune că poporul civilizat este acela care foloseşte săpunul şi pasta de dinţi din belşug. Este recomandat să fie folosit săpunul de casă, sănătos şi bine curăţitor. Chiar dacă sunt atâtea şampoane şi săpunuri parfumate, este bine să ne întoarcem la bunătăţile de demult.

Cei care aveţi râuri aproape, este potrivit să mergeţi la scăldat cum mergeam noi când eram prunci.

Să nu ne fie frică de apă. Să facem baie zilnic. Sfântul Ioan Gură de Aur făcea baie de trei ori pe zi. Chiar şi atunci când a mers în surghiun, i-a rugat pe soldaţi să-i ia un butoi în care se îmbăia de două ori pe zi. Formidabil!

Şi aşa, făcând baie des, starea generală a trupului se reconfortează, stresul se îneacă în apă, iar noi avem dragoste să trăim încă pe acest pământ.

Comments

comments