Pedepsele pentru fapte de corupţie nu se mai graţiază, potrivit unei decizii luate joi, în urma unui nou vot în Comisia Juridică a Senatului, la o zi după ce senatorii jurişti luaseră hotărârea contrară. Potrivit unor surse, reluarea votului s-a făcut la cererea PNL, prin senatorul Daniel Fenechiu.

Preşedintele Comisiei Juridice a Senatului, Şerban Nicolae, a supus la vot acest amendament al liberalilor, care a trecut astfel: 5 voturi pentru, niciunul împotrivă şi 4 abţineri. Opoziţia a profitat de absenţa unor senatori ai Puterii de la Comisia Juridică şi de faptul că cei 4 membri PSD şi ALDE prezenţi s-au abţinut la acest nou vot.

Din Comisia Juridică fac parte 5 parlamentari ai Opozitiei (3 de la PNL şi câte unul de la UDMR şi USR) şi 6 ai Puterii (5 de la PSD şi unul de la ALDE). Practic, toţi senatorii Opoziţiei au votat pentru, iar 4 dintre cei 6 ai Puterii, inclusiv presedintele Comisiei, s-au abţinut.

Concret, s-a votat exceptarea de la graţiere a luării şi dării de mită, traficului de influenţă şi cumpărării de influenţă.

Votul de miercuri din Comisia Juridică a generat o avalanşă de reacţii de dezaprobare la vârful politicii romîneşti. Preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a spus că „dezaprobă categoric” amendamentele, în timp ce premierul Sorin Grindeanu a spus la rândul său că nu susţine amendamentele propuse în Comisia Juridică. Acelaşi lucru l-a declarat şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care joi a spus că „a prevalat înţelepciunea” iar preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat „neplăcut surprins” de votul din Comisia Juridică.

Comments

comments