Dacă în Roma Antică, Julius Caesar a decretat ca bărbaţii să scrie numai cu mâna dreaptă, stângacii fiind numiţi „ghinionişti” sau „neîndemânatici”, această formă de discriminare continuă până în zilele noastre. De la profesori care lovesc cu rigla peste palmă elevii stângaci, până la obiecte banale precum clanţa, foarfeca sau chiar mouse-ul, lumea este configurată după mecanismele de funcţionare ale dreptacilor. În prezent, se estimează că 15% din populaţia planetei este stângace, însă majoritatea nu a manifestat „nemulţumiri” cu privire la discriminarea producătorilor mondiali, care au construit obiecte numai pentru uzul dreptacilor. Şi la noi în ţară, până de curând, obiectele pentru stângaci au reprezentat un segment de piaţă extrem de firav din cauza dificultăţii achiziţionării lor, prin intermediul Internetului, din pieţele americane sau chiar chinezeşti. Nou, pe piaţa din România a fost deschis primul magazin online, denumit generic www.e-stangaci.ro, care comercializează numai obiecte realizate special pentru stângaci, ce au menirea de a le face viaţa mai uşoară, clienţii site-ului putând achiziţiona pixuri, ascuţitori, foarfece şi jocuri pentru stângaci, dar şi ceasuri, obiecte de bucătărie, pentru grădină şi instrumente muzicale. Obiectele realizate special pentru stângaci au menirea de a le face acestora viaţa mai uşoară şi acoperă o gamă largă a activităţilor cotidiene, fiind destinate folosirii pentru scris, mâncat, cântat, lucrat.

Foarfece de stângaci pentru şcoală, manichiură, grădină, uz general sau bucătărie

Lamele unei foarfeci pentru stângaci sunt inversate, astfel încât cea din stânga se află deasupra celei din dreapta. În felul acesta, persoana stângace vede clar linia de tăiere. O foarfecă pentru dreptaci face dificilă urmărirea liniei de tăiere. De altfel, nu există „foarfecă ambidextră” sau „foarfecă pentru dreptaci care să fie potrivită şi pentru stângaci” – în cazul în care nu au lamele inversate, ele nu sunt adecvate pentru persoanele stângace! Mai ales pentru copiii stângaci, foarfecele sunt foarte importante. Atunci când un copil începe pentru prima dată să decupeze cu foarfeca este un pas important pentru acesta, dar acest pas poate fi unul frustrant pentru un copil stângaci, atunci când toţi copiii de vârsta lui se descurcă să taie formele dorite, iar el – nu. Un copil stângaci ce foloseşte la tăiere o foarfecă pentru dreptaci nu poate vedea linia de-a lungul căreia încearcă să decupeze, iar hârtia tinde să se îndoaie între lamele foarfecelor în loc să taie corect. Lamele foarfecelor de stângaci sunt astfel făcute încât, oricum ai ţine foarfeca, lama din partea stânga să fie întotdeauna deasupra celeilalte. Lamele sunt deci astfel concepute încât, în momentul tăierii cu mâna stângă, ele se împreunează, făcând o tăietură lină şi dreaptă şi permiţând totodată să se vadă clar linia pe care urmează să se taie.

Stilou cu peniţă specială pentru stângaci

Stângacii au tendinţa să scrie într-o manieră ce presupune „împingerea” în pagină a instrumentului de scris, spre deosebire de dreptaci, cărora le e specifică o mişcare de „tragere” a instrumentului de scris. Folosirea de către un stângaci a unui stilou obişnuit poate duce la o proastă dozare a fluxului de cerneală şi la zgârierea foii de scris. Peniţa unui stilou pentru stângaci este special concepută pentru eliminarea problemelor anterior menţionate.

Rigla

Rigla special realizată pentru persoanele stângace este numerotată de la dreapta la stânga. Poate fi folosită fără ca mâna stângă să acopere linia ce se imprimă pe hârtie, pe măsură ce aceasta este trasată.

Suport pentru degete şi pentru instrumentul de scris, în ajutorul copiilor

Acest dispozitiv simplu este alcătuit dintr-o buclă mare, o buclă mică şi o jucărie agăţată ca un breloc. Este din elastic moale, iar bucla mare se trece peste încheietura mâinii, cu bucla mica în sus, prin care se trece creionul sau stiloul. Toate acestea ajută copilul să realizeze o prindere perfectă a instrumentului de scris şi un stil de scris corect, fără ca măcar să mai fi încercat să scrie până acum. Acest suport este un minunat mod de a ajuta copiii să obţină stilul de scriere perfect: poziţia perfectă a creionului/pixului, poziţia perfectă a degetelor, poziţia perfectă a încheieturii, poziţia perfectă a mâinii şi un scris mai confortabil.

Mouse pentru stângaci

Designul vertical al mouse-ului a fost inversat pentru a fi utilizat de stângaci. Este un tip de mouse vertical, care elimină răsucirea antebraţului şi permite o poziţie relaxată a mâinii.

Ceas

Ceasul de mână pentru stângaci are cifrele în sensul acelor de ceasornic, dar cu buton de întoarcere pe stânga, astfel încât poate fi purtat pe mâna dreaptă. De asemenea, găsim şi ceasuri elegante cu cifrele în sens invers acelor de ceasornic, deoarece mulţi stângaci pot citi cu mai multă uşurinţă.

Chitara pentru stângaci are corzile inversate

Chitara pentru persoanele stângace are corzile inversate şi alte componente care pot fi modificate pentru a face cât mai uşoară utilizarea ei.

Cuţit de bucătărie pentru stângaci

Aceste cuţite au un design ergonomic. Lama din oţel inoxidabil este ascuţită pe partea dreaptă, astfel încât stângacii să poată vedea ce taie. Un cuţit obişnuit, şlefuit pe partea stângă, face ca manevrarea de către un stângaci să fie greoaie.

Desfăcător de conserve

Este conceput astfel încât cele două mânere să fie strânse cu mâna dreaptă. Partea rotativă este plasată în partea stângă a desfăcătorului, spre a fi manevrată cu mâna stângă.

Foarfeca rotativă de iarbă, special creată pentru stângaci

Pentru tăierea uşoară şi precisă a marginilor de gazon, chiar şi pentru locurile inaccesibile. Lamele rotative la 360° permit utilizarea fără efort, atât pentru stângaci, cât şi dreptaci.

Cărţi de joc pentru stângaci

Cărţile de joc pentru stângaci sunt inscripţionate în toate cele patru colţuri, nu doar în stânga sus şi dreapta jos. În felul acesta, cărţile pot fi ţinute cu uşurinţă şi de un stângaci, fără a acoperi indexul.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI