O tomată specifică soiului Beefsteak a depăşit recordul de 1.100 g înregistrat anul trecut la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău, ajungând anul acesta la 1.220 g, cât un pepene galben.
„Este o linie pe care noi o avem în studiu, şi de la an la an se mai măreşte cu câteva grame. Este un soi mai vechi de tomată, am primit câteva seminţe de la nişte persoane în vârstă, fac parte din familia tomatelor cărnoase. Acum urmărim să îmbunătăţim producţia şi dimensiunile mari ale fructului. Vrem să observăm câte fructe de dimensiuni mari poate să producă o plantă. Avem o tomată în greutate de 1.220 grame, recordul de anul acesta. Recordul de anul trecut a fost de aproximativ 1.100 de grame. Din fructul respectiv vom extrage seminţele, vom încerca o nouă tehnologie de cultură să vedem dacă puteam creşte greutatea fructului şi producţia. Tomata este dulce, specifică celor cărnoase, Beefsteak. Se aseamănă la gust cu tomatele noastre Hera”, a declarat, pentru Agerpres, cercetătorul SCDL Elena Barcanu.
Cea mai mare tomată în Europa a cântărit 3,5 kilograme, iar din lume a ajuns la 5,5 kilograme.