Românii vor putea cere 25.000 lei de la stat pentru a-și lua panouri solare electrice

Românii vor putea cere 25.000 lei de la stat pentru a-și lua panouri solare electrice. Programul de finanțare al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) ce va permite ca o parte dintre proprietarii de gospodării să primească un ajutor financiar pentru a-și cumpăra și instala panouri fotovoltaice va fi lansat miercuri, 10 aprilie.

Acesta vizează creșterea eficienței energetice și reducerea poluării prin producerea de energie electrică din surse regenerabile. Programul este la prima ediție şi va permite celor ce dețin gospodării neracordate la rețeaua electrică să primească bani pentru instalarea de panouri solare electrice. Eligibili pentru această măsură sunt cei ce au o casă situată la o distanță de cel puțin doi kilometri față de reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice.

Potrivit comunicatului oficial al AFM, programul se va încheia în data de 10 iulie. Banii nu se vor primi toți odată, ci eșalonat, pe toată durata implementării proiectului.

Pentru acest an, programul are alocată suma de 230 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că de finanțarea de 25.000 de lei vor putea beneficia peste 9.000 de gospodării. Finanțarea este nerambursabilă și acoperă integral cheltuielile legate de instalarea panourilor fotovoltaice, adică cei interesați nu vor fi nevoiți să plătească niciun ban pentru cumpărarea și instalarea panourilor.

Programul de finanțare vizează creștea eficienței energetice a locuințelor și îmbunătățirea calității aerului, prin producerea de energie electrică din surse regenerabile și prin reducerea cantității de combustibili convenționali (cărbune, motorină, gaz natural etc.) utilizați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here