Modul în care autoritățile au aplicat amenzi în perioada stării de urgență a fost declarat neconstituțional, iar decizia Curții Constituționale a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial. Termenul în care românii pot contesta amenzile începe de azi, 15 mai, și se va încheia pe 2 iunie.

Românii care au fost amendați, pot obține în instanță anularea amenzilor sau recuperarea banilor, dacă au plătit deja.

Concret, aceștia se pot adresa judecătoriei din zona în care au fost amendați până în 2 iunie 2020, inclusiv, în condiţiile în care 30 mai va pica sâmbăta, 31 mai duminica, iar 1 iunie va fi zi de sărbătoare legală, astfel că termenul-limită se mută până pe 2 iunie, potrivit dcnews.ro. În baza deciziei CCR, instanţa de judecată va anula procesele-verbale de contravenţie.

Cei care au plătit deja amenzile își vor putea recupera banii de la stat, cu aceeaşi condiţie: să formuleze plângere contravenţională la judecătorie.

CCR a arătat, în motivarea deciziei prin care amenzile din perioada stării de urgență au fost declarate neconstituționale, că legea nu întrunește „exigenţele de claritate, precizie şi previzibilitate”, iar stabilirea contravențiilor este lăsată, în mod arbitrar, la aprecierea agentului constatator. (foto ilustrativ)

Comments

comments