România, sub atenta supraveghere a Comisiei Europene. Este monitorizată și situaţia  economică a altor 11 state. Comisia Europeană a cerut, miercuri, monitorizarea atentă a situaţiei economice din 12 state membre, inclusiv a României, pe fondul constatării unor dezechilibre semnificative.

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, Pachetul de toamnă în materie de politici economice. În Raportul privind mecanismul de alertă (RMA), consultat de Mediafax, Comisia Europeană recomandă efectuarea unor analize aprofundate a situaţiilor din 12 state membre, pentru “identificarea şi evaluarea severităţii posibilelor dezechilibre macroeconomice”.

Statele nominalizate sunt: România, Croaţia, Republica Cipru, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia, Spania şi Suedia.

“Aceste state au fost deja identificate ca având dezechilibre sau dezechilibre excesive în februarie 2020 (…) Actuala criză a exacerbat anumite provocări existente şi generează noi riscuri. Acest lucru evidenţiază necesitatea de a utiliza în cel mai bun mod măsurile de susţinere oferite de UE şi de a asigura că investiţiile şi reformele din zona euro funcţionează în sensul contracarării dezechilibrelor”, subliniază Comisia Europeană.

Executivul Uniunii remarcă faptul că, deşi actualele bilanţuri financiare par stabile în contextul crizei coronavirusului, tendinţa de reducere a datoriilor externe s-a oprit.

În plus, datoriile companiilor şi persoanelor fizice sunt în creştere, pe fondul scăderii valorii PIB-ului.

“România s-a aflat sub procedura deficitului excesiv din aprilie 2020 din cauza încălcării în 2019 a plafonului deficitului stabilit prin Tratatul UE. Tendinţa creşterii deficitelor publice a fost generată de măsurile expansioniste adoptate înainte de începerea pandemiei.

Recomandarea Consiliului UE, în virtutea Articolului 126 (7) al Tratatului UE, este ca România să oprească deficitul excesiv până în 2022. Autorităţile din România au prezentat în septembrie raportul privind acţiunile adoptate ca reacţie la recomandare. Raportul indică deteriorarea finanţelor publice în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus”, precizează Comisia Europeană.

Comisia Europeană estimează că deficitul României va depăşi 10% din PIB în 2020 şi va creşte în continuare în următorii ani.

Comments

comments