România Start-up Plus – 105 milioane de euro pentru antreprenoriat și crearea de locuri de muncă

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat, spre consultare publică, Ghidul Programului „România Start-Up Plus” în valoare de 105 milioane euro din alocarea aferentă Programului Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, având ca obiective stimularea antreprenoriatului și crearea de locuri de muncă.

Mecanismul de finanțare este următorul: în momentul semnării contractului cu administratorul schemei de antreprenoriat, viitorul antreprenor primește o subvenție în valoare de maximum 24.000 euro, reprezentând prima tranșă de finanțare.

A doua tranșă de finanțare, în valoare de maximum 16.000 euro, va fi acordată dacă antreprenorul realizează venituri brute echivalente cu jumătate din valoarea primei tranșe.

Astfel, MFE a gândit un sistem de stimulare a start-up-urilor care realizează performanță în vânzări. „Acest mecanism de finanțare, în tranșe, reprezintă un pas către o finanțare mai inteligentă, adaptată realității economice. Sprijinul nu mai este doar un indicator numeric cantitativ, el devine un instrument de impulsionare a antreprenorilor care înregistrează rezultate în faza incipientă a afacerilor lor” a declarat Dan Barna, Secretar de Stat MFE.

Prin finanțarea proiectelor de antreprenoriat din Programul „România Start-Up Plus” Ministerul Fondurilor Europene are în vedere atingerea următoarelor obiective:

• Peste 2.000 de locuri de muncă nou create
•€ Peste 1.500 noi întreprinderi mici și mijlocii finanțate
•€ Peste 10.000 de persoane formate în domeniul educației antreprenoriale

Schema pentru start-up-uri poate fi derulată de Autoritățile Publice Locale, Camerele de Comerț, Furnizorii de servicii de Formare Profesională Continuă (FPC), universitățile și ONG-uri, care pot aplica pentru a fi administratori de schemă.

Accesul la finanțare al întreprinderilor din România este printre cele mai reduse din UE. Numai 2% din întreprinderile din România – față de 8%, media europeană – au accesat granturi sau credite subvenționate în 2015, conform sondajului SAFE al Comisiei Europene.

Propunerile și recomandările pe marginea ghidului „România Start-Up Plus” (RSUP) sunt așteptate până la data 25 iulie 2016, pe adresa: rsup@fonduri-ue.ro. Proiectele pot fi depuse începând cu 15 august 2016.

În acest moment, Autoritățile de Management coordonate de MFE primesc proiecte pentru 46,6% din fondurile structurale şi de investiţii, fiind lansate ghiduri pentru 12,9 miliarde de euro.

„€Este simplu: Vor fi administratori de grant care vor alege (transparent si competitiv) oameni cu potențial de antreprenoriat. Aceștia vor primi pregătire și mentorat, plus 24.ooo de Euro pentru a începe afacerea. Dacă vor reuși să se stabilizeze pe o nișă de piață, deci să vândă, vor mai primi încă 16.ooo de euro. Asta punem astăzi în dezbatere publică. Este o variantă îmbunătățită a Programului România start-up, mai simplu de implementat și cu orientare spre piață. Nu verificăm criterii administrative, ci premiem performanța în vânzări. Așteptăm comentarii, și deschidem call-ul ASAP, imediat după perioada de consultare publică.”  a precizat pe contul de Facebook al Guvernului ministrul Fondurilor Europene, Adrian Ghinea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here