România, printre cele mai mari contribuții pe muncă din Europa! Un salariat plătește peste 35% pentru asigurări sociale

România, printre cele mai mari contribuții pe muncă din Europa! Un salariat plătește peste 35% pentru asigurări sociale. Cu o taxare de 35% pentru contribuțiile sociale, asigurările sociale și asigurările de sănătate, românul plătește cel mai mult din lume pentru aceste servicii de sănătate de care nici măcar nu beneficiază.

Asta, în ciuda faptului că dinspre zona guvernamentală se spune mereu că România are taxe și impozite prea mici pentru a-și putea permite un nivel de trai mai bun.

Un sistem medical public care să răspundă nevoilor populației, pensii mai mari, servicii sociale adecvate sau o putere de cumpărare mai mare, ca să dăm numai câteva din marile așteptări pe care le au românii de 30 de ani.

De fapt, România nu are nici pe departe cele mai mici impozite, atât în ceea ce privește taxarea forței de muncă, dar și impozitarea firmelor. La nivelul întregii Europe avem cea de-a doua cea mai mare taxare pe forța de muncă. În realitate, problema tuturor guvernelor a fost colectarea. România are de peste 10 ani cea mai mică pondere a veniturilor fiscale în PIB din Uniunea Europeană.

Potrivit unui studiu publicat zilele trecute de compania Income Tax din Regatul Unit, țara noastră are cea de-a doua cea mai mare sarcină fiscală pe forța de muncă, după Lituania, în timp ce bulgarii stau cel mai bine la acest capitol. Ancheta a analizat cu câți bani rămân la sfârșitul lunii în mână un angajat care are un salariu brut de 3.000 de euro (2.580 lire sterline) în 33 de țări din UE, plus Marea Britanie.

O altă analiză ne arată că sarcina fiscală pe forța de muncă ne situează în Europa pe podium, potrivit unui studiu publicat zilele trecute de compania Income Text, din Regatul Unit. În ancheta ce a analizat cu câți bani rămâne în mână, la sfârșitul lunii, un angajat care are un salariu brut de 3.000 de euro, țara noastră are cea de-a doua cea mai mare sarcină fiscală pe forța de muncă, după Lituania, imediat după noi fiind Portugalia.

În partea cealaltă a clasamentului, la angajații care rămân cu cei mai mulți bani în mână la sfârșitul lunii, se află chiar vecinii noștri, bulgarii.

Dacă ne raportăm la un salariu brut de 3.000 de lei, salariul net va fi de 1.774 lei, după ce 750 de lei (25%) merg către Asigurările sociale-CAS, iar 300 de lei (10%) sunt trimiși în contul Asigurărilor sociale de sănătate-CASS. Angajatul beneficiază de o deducere personală de 195 de lei și, la suma rezultată din scăderea contribuțiilor sociale și după aplicarea deducerii, se aplică impozitul pe venit de 10% (176 lei), rezultând un salariu net de 1.774 lei. De asemenea, pentru suma brută angajatorul este obligat să plătească statului Contribuția Asiguratorie pentru Muncă (CAM), de 2,25% (68 de lei).

Dintre țările fostului bloc comunist, România a reușit performanța să taxeze cel mai tare forța de muncă, chiar cu mult peste media UE. Analiza realizată de compania Income Tax arată că, la un câștig ipotetic net de 1.000 de euro încasat de un român, statul ar reține 400 de euro. În Ungaria, țara care devansează România cu șase locuri în clasamentul întocmit de compania Income Tax, după deducerea impozitelor, un muncitor ar rămâne cu 1.994,99 euro, reprezentând 66,5% din brut, iar în Croația, țară plasată imediat după Ungaria, un angajat ar rămâne cu 1.914,5 euro, adică 63,8% din brut.

În Uniunea Europeană, la un venit brut de 3.000 de euro,  nivelul mediu de impozitare este de 822,80 de euro, ceea ce înseamnă 27,42%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here