La solicitarea României, miniștrii UE vor căuta soluții pentru eliminarea exportului paralel de medicamente, în cadrul Consiliului miniștrilor Sănătății care va avea loc la Bruxelles, în data de 8 decembrie 2017. Ministrul eston al Sănătății (Estonia deținând președinția semestrială a Consiliului UE) a recunoscut, printr-o scrisoare pe care am primit-o astăzi, că asigurarea unor sisteme de sănătate accesibile și sustenabile reprezintă o provocare continuă a statelor membre. De asemenea, țările UE au responsabilitatea de a permite accesul pacienților la produse medicale sigure, de înaltă calitate, eficiente și accesibile, așa cum se arată în document.

În acest context, ministrul eston a anunțat că, solicitarea României privind dezbaterea și identificare unor soluții care să ducă la stoparea exporturilor paralele de medicamente a fost acceptată.

”Vă reamintesc că, în luna septembrie, ca urmare a semnalelor de alarmă legate de posibila retragere a unor medicamente de pe piața românească, am transmis o scrisoare omologului meu din Estonia, cerând convocarea de urgență a Consiliului de Miniștri ai Sănătății pentru a identifica și aplica soluții de stopare a exporturilor paralele de medicamente.

Ministerul Sănătății a luat mai multe măsuri legale pentru a împiedica exportul unor medicamente foarte importante pentru pacienții români, respectiv blocarea exportului de vaccinuri și a mai multor medicamente prevăzute în programele naționale de sănătate.

Cu toate acestea, este nevoie de o schimbare fundamentală a normelor europene privind comercializarea medicamentelor, astfel încât interesul pacienților și drepturile lor să primeze cu adevărat în fața intereselor comerciale.

Țara noastră nu va accepta ca interesul pacientului român să fie afectat de practicile comerciale care nu respectă și nici nu reflectă, de fapt, valorile europene sau principiile morale”, precizează ministrul Sănătății, Florian Bodog. (sursa: florianbodog.wordpress.com)

Comments

comments