„România – de la regat la republică în UE”. Un regal de cultură și spiritualitate organizat la UPIT

ÎPS Calinic – Arhiepiscopul Argeșului și Muscel și principele Nicolae au fost invitații de vază ai manifestării „România – de la regat la republică în UE”, organizată de Universitatea din Pitești cu ocazia Zilei Regalității, 10 mai, și moderată de rectorul Dumitru Chirleșan.

Departe de tipicul prelegerilor istorice plictisitoare, reuniunea a fost una caldă și plină de viață, de informații interesante, unele în premieră, și de prezentări în manieră personală ale subiectului de către invitații care au dorit să ia cuvântul. Cele mai multe dintre ele, extrem de surprinzătoare, la modul plăcut, atât în ce privește forma cât și fondul.

Deschiderea a fost făcută de decanul Augustus Bărbulescu, doctor în istorie, cu o trecere în revistă a unor date istorice mai puțin cunoscute despre istoria regalității în România și a sacrificiilor personale pe care regii României, în principal Carol I, le-au făcut pentru acest popor.

Îmbracat în cămasă populară lucrată la Mânăstirea Văleni, Argeș, Principele Nicolae a ținut să sublinieze dorința sa de a se vorbi mai puțin de semnificația zilei de 10 mai legată de regalitate și mai mult de independența pe care românii și-au câștigat-o în decursul veacurilor și și-au recâștigat-o, oficial, în 1877.

Spumos ca întotdeauna, ÎPS Calinic a făcut audiența să treacă prin stări diverse și, aparent, contradictorii de la hohote de râs la momente la medițație profundă asupra sacrificiului uman și național și a unor oameni speciali din istoria neamului care au făcut ca acum să ne amintim ziua de 10 mai ca pe una de mari realizări.

Suprinzătoare, prin profunzimea sa, a fost și intervenția actualului prefect de Argeș, Emilia Mateescu, care a evocat personalitatea regelui Carol I și a moștenirii lăsate de acesta poporului român. Chiar și ÎPS Calinic s-a arătat „invidios” că nu a sesizat domnia sa nuanțele istorice referitoare la „câștigarea vieții veșnice” de către Carol I prin ceea ce a făcut pentru neamul românesc prin crearea și finațarea unui sistem de educație ce a permis dezvoltarea și emanciparea acestuia.

Nici Adrian Bughiu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, nu a fost mai prejos, considerațiile sale pe tema regalității în România și a apartenenței europene a țării nostre fiind primite cu aplauze.

Întrega manifestare, un regal de cultură și spriritualitate, poate fi urmărită în integralitate pe contul de YouTube al Universității din Pitești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here