In legatura cu informatiile aparute in presa cu privire la incapacitatea Romaniei de a asigura consumul de energie electrica din productie interna, Ministerul Energiei face urmatoarele precizari: Romania nu inregistreaza probleme in asigurarea necesarului de energie din productia interna: exista suficiente unitati de productie si stocuri de combustibili pentru acoperirea intregului necesar de consum al tarii, Romania  inregistrand inclusiv disponibilitati pentru export  (de ex., azi noapte, Romania a exportat in intervalul 3, circa 483 de Mwh/h).

Importul de energie electrica din data de 13 februarie 2017 inregistrat in intervalul 9 s-a realizat prin intermediul pietei pentru ziua urmatoare, cuplata cu pietele din Ungaria, Cehia si Slovacia. Mecanismul care sta la baza functionarii pietei cuplate este bunastarea sociala a consumatorilor final: acestia trebuie sa aiba acces la cea mai ieftina energie disponibila.
In intervalul orar sus amintit, energia vanduta in Romania se situa la un pret mai mare decat energia provenita din cuplare (circa 74 de euro / MW – pret Romania fata de circa 71 de euro MW, pret piata pentru ziua urmatoare cuplata). În intervalele orare în care prețurile din România sunt mai mari decât cele din țările vecine are loc o creștere a fluxurilor comerciale de energie spre țara noastră, cum, de asemenea, atunci cand prețurile din România sunt mai mici decât cele din țările vecine, procesul comercial are tendința inversă, adică de export.

Ca atare, importul de astazi s-a realizat in acest interval orar a fost unul in interesul consumatorului final din Romania. Reamintim cu aceasta ocazie ca inclusiv in momentele de varf de iarna in care Romania a inregistrat consumuri istorice de energie, tara noastra a produs circa 10.000 – 11000 MW/h asigurand nu doar necesarul intern ci si cantitati pentru export (circa 1000 -1500 MW/h), Romania fiind un factor de echilibru in regiune.

Comments

comments