România şi Bulgaria ar putea să se alăture spaţiului Schengen de liberă circulaţie şi cu frontierele terestre de la 1 ianuarie 2025! Decizia finală urmează să fie luată la reuniunea miniştrilor de interne ai Uniunii Europene din 12 decembrie.
Concluzia întâlnirilor de vineri, de la Budapesta, a premierilor Marcel Ciolacu şi Viktor Orbán şi, respectiv, a miniştrilor de interne din România, Bulgaria, Austria şi Ungaria, alături de comisarul european de resort, Ylva Johansson este că cele două țări ar putea să se alăture spațiului Schengen de la 1 ianuarie.
Decizia a fost salutată de prim-ministrul Marcel Ciolacu: „După 13 ani, România va reuşi o aderare completă la Schengen de la 1 ianuarie 2025 şi vă mărturisesc, domnule prim-ministru Orbán, acesta este cel mai puternic mesaj pentru români.”
La rândul său, prim-ministru Ungariei, Viktor Orbán, a afirmat că decizia pentru aderarea terestră a României la Spaţiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025 se va lua la Bruxelles în data de 12 decembrie, urmare a unui document pe care îl va depune în acest sens Ungaria, în calitatea sa de preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene.
Viktor Orbán: „Am văzut în anii anteriori toate eforturile pe care le-a făcut România şi am văzut că România, de o vreme încoace, a îndeplinit toate criteriile necesare ca să devină ţară membră a spaţiului Schengen. Cu domnul premier, la Bucureşti, am convenit că această injusteţe să fie remediată.
În urma discuţiilor la nivel de miniştri de interne, am convenit că atât România, cât şi Bulgaria au făcut paşi importanţi în acest sens, astfel încât austriecii, românii, ungurii şi bulgarii au ajuns la concluzia că toate criteriile au fost îndeplinite, iar barierele trebuiesc eliminate. Asta înseamnă că am convenit ca de la 1 ianuarie 2025 România să devină membră a spaţiului Schengen nu doar pe cale aeriană, ci şi terestră.”
România şi Bulgaria, membre ale Uniunii Europene şi NATO, au aderat parţial la Schengen în martie, după un acord cu Austria, care s-a opus iniţial aderării lor pe motiv că trebuie să facă mai mult pentru a preveni imigraţia ilegală.
Deşi controalele la frontierele aeriene şi maritime dintre România şi Bulgaria şi celelalte 27 de ţări membre ale zonei Schengen au fost ridicate, negocierile cu Austria privind intrarea în Schengen şi cu graniţele terestre au continuat pe tot parcursul acestui an.