Rolul filtrului de aer în mașina ta. Când trebuie schimbat

Filtrul de aer este o componentă foarte importantă pentru orice mașină deoarece face parte din sistemul de alimentare al acesteia. Practic, cu ajutorul lui, mașina ta „respiră”. Filtrul de aer joacă un rol important în menținerea puterii motorului, iar pentru a genera putere, motorul mașinii combină atât carburantul, cât și aerul. Filtrul trebuie să îndepărteze temeinic din aer particulele de murdărie, cum ar fi praful, nisipul.

În afară de curățarea aerului aspirat, filtrul de aer este și un amortizor de admisie, reducând sunetul produs de motor. Deoarece aceste filtre au costuri de producție relativ scăzute, sunt produse sub forma de filtre de unică folosință.

După un anumit timp de utilizare, filtrul de aer nu va fi la fel de eficient ca la început. Când acest lucru se întâmplă, mai puțin aer va ajunge la motor și poate duce la probleme mai serioase de-a lungul timpului. 

https://www.topautopiese.ro/piese-auto/filtru_aer/10360Imaginea filtrului de aer din topautopiese.ro

Ce se întâmplă dacă nu schimbi filtrul de aer?
Principiul de funcționare al motorului termic este simplu. Acesta amestecă aer cu combustibil în camera de ardere într-un raport bine determinat și optimizat de computerul de injecție.

Pe măsură ce filtrul se îmbâcsește, oxigenul va deveni tot mai rar, iar proporția amestecului se va modifica, ceea ce poate duce la apariția unor defecțiuni la nivelul motorului.

Explicația este foarte simplă. Când filtrul de aer nu mai filtrează cum trebuie, se va arde din ce în ce mai mult combustibil, iar acesta va favoriza depunerile de carbon pe supape, care pot provoca defecțiuni ale pistoanelor.

Experții recomandă verificarea periodică a filtrului de aer, mai ales vara, iar dacă acesta prezintă urme evidente de deteriorare, va trebui schimbat cât mai repede.

Când se schimbă filtrul de aer?
De obicei, producătorii auto recomandă înlocuirea filtrului de aer la un interval de 10.000 de kilometri, adică la revizia anuală. Poți să schimbi filtrul și mai des, de două sau chiar de trei ori pe an, mai ales dacă circuli zilnic într-un oraș aglomerat precum Bucureștiul.

Ca să poți verifica dacă filtrul de aer este murdar asigură-te că ai la dispoziție o sursă suficientă de lumină. Murdăria aflată pe filtru îți poate arăta faptul că acesta trebuie schimbat, însă trebuie să fii atent și la alte semne. Dacă observi că mașina ta consumă mai mult carburant, trebuie să te gândești serios la schimbarea filtrului.

Filtrele de aer sunt piese de uzură și trebuie să fie înlocuite la anumite intervale de timp.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.