Risc mare de avalanșă în Făgăraș și Bucegi

Atenționare pentru cei care intenționează să își petreacă următoarele zile la munte! ANM și Salvamont anunță că, la altitudini de peste 1800 metri, stratul este consistent pentru sfârșitul lunii aprilie, iar zăpada este puternic umezită în partea sa superioară. Pe fondul încălzirii vremii și local al ploilor, procesul de umezire, de îngreunare și de topire al stratului va continua.

Straturile mai vechi sunt ușor stabilizate în zona lor mediană, dar spre sol prezintă o zonă de cristale tip cupă cu rezistență scăzută, mai ales pe versanții nordici, cristale peste care straturile de deasupra pot aluneca în condiții de supraîncărcare cu apă. Pe pantele mai înclinate, stratul instabil și umed de la suprafață, poate aluneca peste cel vechi în mod spontan, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii sau mari dacă sunt angrenate și straturile din profunzime. Riscul va fi amplificat la supraîncărcări oricât de mici, iar în cazuri izolate pot fi dislocate volume mari de zăpadă. Avalanșe pornite la peste 1800 m pot coborî și la altitudini mai joase.

La altitudini mai mici de 1800 de metri, vremea caldă și temperaturile ridicate, însoțite și de averse de ploaie, vor favoriza topirea accelerată a stratului. Spontan se pot declanșa curgeri de topire și avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii pe pantele unde sunt acumulări mai mari de zăpadă, din zona 1600-1800 m, riscul fiind crescut la supraîncărcări.
Ar putea fi o imagine cu hartă şi text care spune „Buletin nivometeorologic pentru perioada: 29 aprilie 2021 ora 20 -01 mai 2021 ora 20 METEO ROMANIA Napoca laÈi Vreme caldă. Ploi locale. 2 Timişoara Sibiu Risc mare în zonele înalte din Făgăraș și Bucegi. Braşov Craiova București Legendã Rodnel Bistritel,Ceahlau Calimani Bucegi Fagáras Paráng, Şureanu Tarcu, Godeanu Viadeasa, Muntele Mare, Gilâu ConstanÈa 50100 200”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here