Risc de avalanşă foarte ridicat în Făgăraş. Nu vă aventuraţi pe traseele închise!

Conform buletinului nivometeorologic emis de catre Centrul de Prognoză Sibiu, riscul de avalanşă este de gradul 4 la altitudini peste 1.800 de metri, astfel că toate traseele montane din judeţul Argeş sunt și vor rămâne închise. Stratul de zăpadă de la Bâlea Lac –・Cota 2000 Transfăgărășan în acest moment măsoară 172 cm. Peste structurile de placă existente, s-au depus deja până la 20 cm de zăpadă proaspătă, umedă, după care a urmat o perioadă de încălzire bruscă, ceea ce sporeste riscul dinamizării zăpezii.

Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care îşi vor petrece sejurul în zona montană argeşeană este să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Național Salvamont, formând 0SALVAMONT.

De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei, în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de o oră de lumină, după terminarea acesteia, tinând cont ca la ora 19:30 este deja întuneric. În afara echipamentului obligatoriu de iarnă (încalţăminte şi îmbrăcăminte adecvatp, colţari, piolet etc.), trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute. Chiar şi în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat să aveţi încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, de asemenea o lanternă, pentru situaţiile în care sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos. Nu parcaţi maşinile la baza pantelor mari, fără pădure, încărcate cu zăpadă!

În perioada aceasta este necesară o prudenţă mărită, pentru a evita situaţiile nedorite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here