Rezultatele financiare ale Grupului CEZ în România în anul 2014 – Consolidarea portofoliului şi optimizarea proceselor

Grupul CEZ în România anunţă rezultatele financiare înregistrate în anul 2014. Vă invităm să parcurgeţi Raportul Anual 2014 al Grupului CEZ în România, în care sunt prezentate în detaliu rezultatele financiare ale activităţilor derulate pe parcursul anului trecut.
 

„Dat fiind contextul extern dificil creat de schimbările legislative în sectorul producţiei de energie din surse regenerabile, a fost o mare realizare pentru noi, ca echipă, să păstrăm stabilitatea Grupului. În 2014 am fost nevoiţi să fim mai atenţi la procese şi costuri interne pentru a compensa pierderea neprevăzută, prilejuită de schimbările consistente ale schemei suport pentru producerea energiei din surse regenerabile din 2013” – Martin Zmelik, Country Manager şi Preşedinte al Directoratului CEZ România.

Grupul CEZ în România a înregistrat la sfârşitul anului 2014 un profit înainte de deducerea dobânzilor, impozitelor, deprecierii şi amortizării (EBITDA) de 478 970 mii LEI, în scădere cu 452 194 mii LEI faţă de anul 2013. Scăderile au fost înregistrate în activitatea de producţie a energiei eoliene (565 815 mii LEI), fiind cauzate în principal de neprimirea certificatelor verzi pentru Fântânele Vest (Tomis Team) şi Cogealac (Ovidiu Development). EBITDA rezultat din activităţile de distribuţie şi furnizare a crescut cu 82 384 mii LEI faţă de anul trecut, în principal datorită colectării creanţelor restante de la Compania Naţională de Căi Ferate (CFR) SA şi de la Poşta Română.
 
Grupul CEZ în România a încheiat anul 2014 cu rezultate mai puţin satisfăcătoare faţă de anul anterior şi la nivelul profitului net, înregistrând o pierdere de 871 685 mii LEI, respectiv o scădere de 1 091 792 mii LEI faţă de 2013. Scăderea a fost datorată schimbărilor bruşte din sistemul de sprijin pentru producerea energiei din surse regenerabile, compania fiind forţată să reevalueze activele parcului eolian, iar acest lucru a dus la o pierdere de 743 768 mii LEI.

Cantitatea de energie distribuită consumatorilor finali a fost de 6 316 GWh, ceea ce reprezintă o uşoară scădere faţă de anul precedent, ca urmare a scăderii consumului de energie în special în zona consumatorilor non-casnici.

La sfârşitul anului 2014, SC CEZ Vânzare SA furniza energie electrică la un număr de 1 417 711 locuri de consum, din care 71 571 de locuri de consum la clienţi eligibili, 4 798 de locuri de consum la clienţi non-casnici care beneficiază de serviciul universal, 11 418 locuri de consum la clienţi non-casnici care nu au uzat de dreptul de eligibilitate şi nu au solicitat să beneficieze de serviciul universal şi 1 329 924 de locuri de consum la clienţi casnici.

Cheltuielile de investiţii pentru întregul Grup au ajuns la o valoare de 223 652 mii LEI. Investiţia a fost utilizată în principal pentru modernizarea reţelei de distribuţie, în timp ce o mare parte din investiţiile în producţia de energie au fost finalizate în 2013.

Pe parcursul anului 2014, SC CEZ Distribuţie SA s-a concentrat să îndeplinească planul de investiţii aprobat de ANRE pentru a îmbunătăţi calitatea serviciilor de distribuţie. Valoarea totală a investiţiei în reţeaua electrică a fost de 207 102 mii LEI. În principal, investiţiile au fost în reţeaua de joasă tensiune (72,8%) şi în reţeaua de medie tensiune (20,3%), majoritatea fiind legate de programele realizate pentru reducerea pierderilor din reţea. Obiectivele anului 2014 legate de îmbunătăţirea operaţiunilor şi dispecerizare, îmbunătăţirea indicatorilor de calitate (SAIFI si SAIDI) şi îmbunătăţirea activităţii de citire a contorului au fost realizate.

Pentru mai multe informaţii privind rezultatele financiare ale Grupului CEZ în România şi pentru a vizualiza Raportul Anual 2014, vă rugăm să accesaţi linkul http://www.cez.ro/ro/despre-noi/rezultate-financiare.html

Departamentul Relaţii Publice, Brand şi Marketing
CEZ România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here