Ministerul Sănătăţii a organizat duminică, 19 noiembrie, concursul de intrare în rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie.
La examen s-au înscris 10.194 de candidaţi, care au concurat pentru ocuparea celor 4.925 de locuri și 365 de posturi scoase la concurs.
La nivel național, pentru ocuparea celor 3.965 de locuri scoase la concurs pe domeniul medicină s-au înscris 5.733 de candidați, pentru cele 551 de locuri alocate domeniului medicină dentară s-au înscris 2.331 candidați, în timp ce pentru cele 409 de locuri din domeniul farmacie s-au înscris 2.130 de concurenți.
Concursul s-a derulat sub forma de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, pe o durată de 4 ore.
Potrivit regulamentului atribuit de către Ministerul Sănătății concursului de intrare în rezidențiat pe loc și post în medicină, medicină dentară și farmacie, fiecare candidat a achitat o taxă în valoare de 500 de lei, valoare similară celei din 2021/2022. Totodată, ocuparea locurilor în specialităţile medicale se va face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor publicate, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu. Afişarea rezultatelor se va face numai după semnarea ordinului Ministerului Sănătăţii de confirmare a rezultatelor.
Potrivit ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, în acest an a fost alocat cel mai mare număr de locuri din istorie pentru medicina de familie: 643 față de 173 în urmă cu doi ani.
Saltul, datorat crizei majore de specialiști în domeniul medicinei primare, a creat nemulțumire deoarece creșterea locurilor pentru medicina de familie a determinat diminuarea numărului de posturi la specialitățile preferate de absolvenți, ca număr de opțiuni, precum cardiologie (146 de locuri scoase la concurs în 2023), dermatologie (50 de locuri), radiologie (96), psihiatrie (98) sau endocrinologie (54).