„Turta oilor” sau “Turta Arieților” se prepară pe 7 noiembrie, cu o seară înainte de “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” pentru a sărbători “Nunta Oilor” celebrată de unii dintre ciobani la începutul lunii noiembrie.

Turta coaptă se aruncă în dimineața zilei de 8 noiembrie în târla oilor, odată cu slobozirea între oi a berbecilor, pentru a prevesti numărul de miei care va fi obținut în primăvară.

Dacă turta cade cu fața în sus este semn de bucurie, considerandu-se că în primăvara toate oile vor avea miei, iar dacă turta căde cu fața în jos este semn de supărare căci se consideră că oile vor avea puțini miei.

Rețetă Turta Oilor

Ingrediente: 1 kg. Mălai Gold Maya; apă cât cuprinde; sare, dupa gust, o mână de făină Gold Maya (opțional, ca să se închege mai bine aluatul).

Se pune mălaiul Gold Maya într-o covată cu zahărul (dacă optăm pentru un gust ușor dulceag). Se clocotește apa cu sare și se pune, treptat, peste mălai , amestecând încontinuu;

Opțional se poate adăuga un pumn de făină Gold Maya (ca să închege mai bine aluatul).

Se frământă bine. Se modelează turtele în formă rotundă și se pun în tavă.

Se amestecă puțină apă călduță cu făină, se spoiește cu acest amestec turtele pe deasupra, secrestează cu furculita și se pun în cuptorul încins (preferabil cuptor cu lemne sau țest). Se coace mai întâi la foc iute, iar când prinde puțină crustă și culoare se mai domolește focul.

Se scot turtele după ce s-au copt și se lasă să se răcească.

Secretul bucătarului: Pentru un gust ușor dulceag, se poate adăuga puțin zahăr (o mână).

Mod de servire: După ce se aruncă turta în staulul oilor cu scopul de a ghici viitorul turmei, restul turtelor se folosesc în loc de pâine pe durata zilei.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI