Grupul parlamentar al PSD a votat marţi, 28 februarie, pentru adoptarea proiectului de lege privind completarea art. 23 din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Noul act normativ aduce mijloace suplimentare de protecţie a victimelor, prin completarea ordinului de protecţie cu măsuri care să prevină încălcarea restricţiei de către agresor. Astfel, legea îl va obliga pe agresor să se prezinte periodic, la un interval de timp stabilit de instanţă, potrivit împrejurărilor, la secţia de poliţie competentă cu supravegherea respectării ordinului de protecţie. Mai mult, agresorul va fi obligat să dea informaţii organului de poliţie cu privire la noua locuinţă, în cazul în care, prin ordin, s-a dispus evacuarea din locuinţa familiei.

Atât la nivel european, cât şi la nivel naţional, fenomenul violenţei în familie este încă, din păcate, o realitate, victimele fiind femei într-o proporţie covârşitoare. Conform Eurobarometrului 72.3 din 2010 „Violenţa domestică împotriva femeilor”, coordonat de Comisia Europeană, în Europa, o femeie din patru este victimă a acestui tip de agresiune la un moment dat în viaţă. De exemplu, statisticile din România, realizate până în anul 2004 de Agenţia Naţională de Protecţia Familiei, iar apoi de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale indică, pentru perioada 2004-2011, un număr de aproximativ 82.000 de cazuri de violenţă în familie şi un număr de 800 de decese înregistrate în acelaşi interval de timp.

Proiectul de lege s-a adoptat cu sprijinul Grupului parlamentar al PSD şi a fost elaborat în urma consultării mai multor cercetări efectuate de societatea civilă în privinţa aplicării legislaţiei menite să protejeze victimele violenţei în familie şi să combată violenţa domestică. Noul act normativ va creşte încrederea victimelor în instituţiile statului, fapt care le va încuraja să apeleze mai des la sistemul de protecţie, atunci când li se vor încălca drepturile de către partenerii de viaţă.

Comments

comments