Reprezentanții HORECA cer prefectului de Argeș să-i asculte: ”Dorim reglementarea explicită a teraselor. Nu suntem infractori și nici nu prestăm activități ilicite”. Mai mulți manageri și proprietari de afaceri în domeniu din Pitești și Mioveni au adresat o întâmpinare prefectului de Argeș, Emanuel Soare, prin care cer reglementarea explicită a teraselor, dar și un canal de comunicare dedicat industriei Horeca prin care aceștia să fie înștiințați în mod constant și direct de modificările adoptate de către CJSU Argeș, ”pentru a nu mai lăsa loc de interpretare a organelor de control ce nu cunosc aplicabilitatea acestora”.

Întâmpinare către Prefectura Argeș
În atenția prefectului Emanuel Soare,

In urma prevederilor HG nr 856 /2020, dorim sa va aducem la cunostinta cateva aspecte asupra cărora am putea discuta.
Reprezentantii din Horeca Arges inteleg in unanimitate importanta limitarii raspandirii virusului Covid 19. Cu totii facem eforturi deosebite inca din martie, pe de o parte sa coordonam o activitate economica, pe de alta parte sa coordonam proceduri stricte pentru a preveni raspandirea virusului.

Conform ultimei hotarari, terasele au fost intelese si interpretate diferit fata de aceasta perioada. Avand in vedere faptul ca majoritatea locatiilor numesc terasa, spatii acoperite cu pergola retractabile, respectiv pereti din sticla care se deschid, dorim sa propunem acceptarea acestor spatii ca terase, inchiderile atat ale peretilor laterali cat si a pergolei din panza nefiind etanse, intre acestia existand spatii libere prin care aerul din exterior circula liber.

In acest moment o parte din operatorii economici respecta intocmai reglementarile si fie functioneaza la temperturi foarte scazute expunandu-si personalul la conditii grele de lucru sau au inchis locatiile si au trimis personalul in somaj tehnic. Este foarte greu sa luam decizii radicale. De altfel lantul este unul lung: se fractureaza activitatea economica intre restaurante, firme de distributie, producatori locali de materie prima, propietarii spatiilor in care functionam cei mai multi dintre noi, prestatorii de servicii conexe domeniului nostru.

In locatiile noastre oamenii respecta distantarea, purtarea mastii este obligatorie si avem proceduri de dezinfectare riguroase. Mai mult, nu avem cunostinta de vreun focar la nivelul vreuneia dintre unitatile din judet. In restaurant, oamenii petrec un timp linistit, in conditii sigure si mai ales in vazul tuturor. Restrictiile ii mobilizeaza pe oameni sa gaseasca alternative care pot fi controlate mai greu si astfel efortul nostru nu isi produce efectele prevazute.

Dorim reglementarea explicita a teraselor si aceasta varianta sa fie comunicata atat operatorilor economici cat si corpului de control. De asemenea, cerem sa functionam intr-un cadru concret si oricare dintre operatorii din Horeca, care nu respecta sa fie sanctionata aspru.

Cerem suport si preventie atunci cand regulile se schimba de pe o zi pe alta si sa nu mai fim haituiti si amendati de prima data desi regulile nu sunt clare. Suntem tratati ca si cum suntem raspunzatori pentru tot ce se intampla. In mod expres va solicitam sa transmiteti organelor de control ce se afla in subordinea dvs directa, ca si reprezentant al Guvernului Romaniei in teritoriu, sa nu mai practice politica de teroare si intimidare in mod repetat, atat fata de noi, personalul nostru cat si al clientilor. Nu suntem infractori si nici nu prestam activitati ilicite, dimpotriva aducem sume consistente la bugetul de stat prin impozite salariale, impozite speficice si taxa pe valoare adaugata.

De asemenea cerem un canal de comunicare dedicat industriei Horeca prin care sa fim instiintati in mod constant si direct de modificarile adoptate de catre CJSU Arges pentru a nu mai lasa loc de interpretare a organelor de control ce nu cunosc aplicabilitatea acestora.

De altfel ne consideram neindreptatiti pentru ca alte spatii inchise (precum magazinele de orice fel, galeriile spatiilor comerciale, market si hypermarket-uri) nu au restrictii de niciun fel desi intra un numar foarte mare de oameni care ating toate obiectele si nu sunt verificati atent daca poarta mastile corespunzator. Nu credem ca organismele statului sunt capabile la acest moment sa gestioneze degringolada de mai sus mentionata.

Suntem alaturi de instituțiile statului in aceasta lupta grea cu virusul insa efortul trebuie sa fie unul bine structurat, unanim, care sa aiba efecte reale in timp. De asemenea ne asumam ca exista si nereguli in Horeca dar acestea trebuie sa fie aspru sanctionate.

Operatorii economici care se alătură acestei întâmpinări sunt:
Pitesti: Club Hush, La Butoaie, Bistro 27, Atelier, La Tuciuri, Burgarie, Taverna Teilor, La Vera, Bristetto, Pavone, Eden, Casa Sattler, Dolce Vita, Kell’s, Conti
Mioveni: Green Pub, Dino, Burgarie, Shine Café, Bordo, Cotyso,Roma Events, Tratoria un Baiat si o Fata”. (foto ilustrativ) 

Comments

comments