Reprezentanţii Federației SANITAS s-au întâlnit cu reprezentanții autorităților. Ce au promis guvernanții. “În încercarea de rezolvare a problemelor cu care se confruntă membrii noștri de sindicat, salariați ai sistemului sanitar şi al celui de asistenţă socială, reprezentanţii Federației SANITAS din România s-au întâlnit astăzi, 10 noiembrie 2020, în timpul pichetării organizate în fața Guvernului României, cu reprezentanți ai aparatului guvernamental, cu atribuții în sistemul sanitar și cel de asistență socială.

Discuția a avut ca temă revendicările Federației SANITAS, depuse astăzi la Cabinetul Primului-ministru” se arată într-un comunicat de presă al Biroului Operativ al Federaţiei SANITAS din România.

Subiectele intens dezbătute astăzi, ca urmare a discuțiilor de ieri cu Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, au fost:

  • Aplicarea sporului de până la 30% în toate unităţile, pentru toată perioada în care va fi prelungită starea de alertă și acordarea lui întregului personal din unități/secții/compartimente care tratează pacienți confirmați COVID-19, UPU/CPU, Serviciile de Ambulanță, zonele tampon din celelalte unități sanitare etc. În acest sens, Federația SANITAS a solicitat elaborarea unei ordonanțe de urgență care să cuprindă și asigurarea sursei de finanțare, cu consultarea organizației noastre, fapt care le-a fost garantat.
  • Aplicarea unitară și continuă a sporului de epidemie (55 – 85%) tuturor salariaților care îndeplinesc condițiile de acordare. Federația SANITAS a solicitat, de asemenea, elaborarea unui act normativ care să cuprindă și asigurarea sursei de finanțare, cu consultarea organizației, primind și pentru aceasta garanția că nu va fi emis înainte să fie consultați.
  • În ceea ce privește creșterea salariilor tuturor angajaților la nivelul anului 2022, începând cu 1 ianuarie 2021, precum și aplicarea sporurilor la salariul actual, au primit asigurări că această discuție va avea loc înainte de elaborarea bugetului de stat pentru anul 2021 pentru a se asigura că finanțarea acestui deziderat va fi cuprinsă în buget.
  • Referitor la voucherele de vacanță, au convenit împreună că acestea reprezintă un drept de natură salarială care trebuie acordat până la finalul anului 2020, cu sursă de finanțare – Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Mai mult decât atât, reprezentanții guvernului vor sprijini punctual acolo unde încă nu s-au acordat.
  • Reprezentanții guvernamentali au oferit garanții privind rectificarea bugetară care va asigura plata drepturilor salariale pentru angajații din asistență socială.

Celelalte solicitări ale Federației SANITAS vor fi reluate într-o discuție care va avea loc zilele următoare la întâlnirea patronată de Premierul Ludovic Orban, cu participarea reprezentanților ministerelor de resort și ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

“După discuția ce va avea loc cu medierea Primului-ministru Ludovic Orban, vom convoca ședința Consiliului Național pentru a evalua rezultatele negocierilor și pentru a hotărî strategia viitoare!” mai arată în comunicat.

Comments

comments