Regizoarea piteşteană Ioana Grigore a adus şi acasă filmul său, CREATIV. Duminică, 18 octombrie, Cinematograful ”București” a găzduit proiecţia inspiratului documentar ”Creativ”, lucrarea de absolvire al deja consacratei şi talentatei regizoare piteştene Ioana Grigore.

Documentarul are ca subiect povestea grupului de jazz format din pianistul Harry Tavitian și percuționistul Corneliu Stroe, un duo care a făcut carieră în România, dar și în plan internațional în anii optzeci. “Am început proiectul în 2015. Era un film de școală; în anul 2 de facultate, la UNATC, trebuie să faci un documentar pentru examen și căutam subiect în perioada aia. S-a întâmplat, mergând la festivaluri de poezie și jazz, să-l cunosc pe Corneliu Stroe. I-am aflat povestea și s-au legat lucrurile [pentru un documentar], dar povestea pe care am aflat-o atunci era scurtă. În următorii cinci ani am aflat întregul lor parcurs și am decis să fac un documentar despre Creativ.” spune Ioana Grigore despre felul în care a luat naştere această lucrare.

Ioana reuşeşte un documentar onest şi laborios şi, finalmente, emoţionant din cauza unei întorsături de situaţie tragice ce-i dă un plus de greutate. E construit din interviuri cu Stroe, cu prieteni, critici, producători străini ce au imprimat, riscând, discurile Creativ în vest, cu colaje inventive şi imagini nepreţuite de arhivă din colecţiile personale, fotografii şi, evident, multă muzică.” se arată într-una dintre recenziile filmului, aparută pe evensi.com.

Filmul a obţinut Premiul pentru cel mai bun documentar de scurtmetraj în cadrul Galei Uniunii Cineaștilor din România, alegerea fiind făcută de un juriu extrem de exigent ce l-a avut în frunte pe cunoscutul regizor Stere Gulea.

Ioana Grigore are doar 26 de ani, este absolventă a Colegiului ”Zinca Golescu” din Pitești și a studiat Regie Film la U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale” București. Talentul incredibil, lăudat la unison de lumea cinematografică românească, este moştenit din familie: mama Ioanei este cunoscuta poetă Nicoleta Popa iar tatăl – jurnalistul Gabriel Grigore. Ca nişte părinţi responsabili, Nicoleta şi Gabi au împărţit egal zestrea genetică, astfel că, în timp ce Ioana performează în lumea cinematografiei, fratele ei, Andrei, este unul dintre cei mai buni reporteri de televiziune, fiind unul dintre oamenii de bază ai echipei de ştiri Antena 3.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI