Regionalizare în România! Sute de primari vor rămâne fără mandate

Emil Boc, primarul municipiului Cluj – Napoca, a înaintat un proiect legislativ, care are sprijinul Guvernului Cîțu, privind regionalizarea României. Dacă legea va fi transpusă în realitate, harta administrativă a țării va arăta complet diferit. Sute de primari de comune ar urma să își piardă mandatele, deoarece proiectul prevede ca orașele mai mari să anexeze comunele limitrofe.

Primarii de comune anexate la orașe ar urma să devină automat viceprimari ai orașelor cu pricina, urmând ca unitățile nou formate să fie gestionate în regimul Bucureștiului. Adică, comunele anexate să devină sectoare ale orașelor la care se face anexarea.

Structurile de guvernare ar urma să includă consiliile locale deja existente. Adică, dacă un oraș cu 20 de consilieri anexează cinci comune care au și ele câte zece consilieri locali, noul consiliu va include toți consilierii.

Primarul Clujului explică necesitatea unificării municipiilor cu localitățile limitrofe: „Urmare a evoluției municipiilor și transformării lor în adevărate centre de dezvoltare, relațiile dintre acestea și celelalte UAT din zona periurbană au devenit din ce în ce mai strânse.

Pe de o parte, municipiile au nevoie de un spațiu mai larg pentru dezvoltare și, în același timp, ele au capacitatea financiară, tehnică și dispun de resurse umane pentru a asigura serviciile publice necesare unei locuiri la nivel european în întreaga zonă de influență.

Pornind de la această necesitate, în ultimii 10-15 ani, în jurul municipiilor, în mod deosebit a celor reședință de județ, s-au înființat zone metropolitane având ca scop dezvoltarea infrastructurilor și a obiectivelor de dezvoltare de interes comun.

În cadrul zonelor metropolitane, autoritățile deliberative și executive de la nivelul fiecărui UAT component își păstrează autonomia locală în condițiile legii.

Aceasta a condus la o serie de disfuncționalități în activitatea zonelor metropolitane, în mod deosebit legate de luarea deciziilor, precum și de interes, uneori diferit față de realizarea unor lucrări, precum și de prestarea unor servicii publice comune la nivelul zonei respective”, se arata în prezentarea documentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here