Recomandările specialiştilor după declararea epidemiei de gripă: “Apa şi săpunul sunt sfinte! Trebuie să ne spălăm şi în nas!”

Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de gripă, după ce s-au înregistrat 3 săptămâni epidemice consecutiv și 54 de decese din cauza bolii. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea şi medicul Adrian Streinu-Cercel au transmis un set de regulide aplicat pentru a evita îmbolnăvirea de gripă.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că se menţin măsurile transmise înca din data de 17 ianuarie în vederea limitării cazurilor de îmbolnăvire.

“Nu cerem populației decât să respecte măsurile recomandate de specialiști”, a spus Pintea în conferinţa de presă în care a anunţat că a fost constatată epidemia de gripă.

Medicul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balş din Capitală, a declarat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că igiena personală este cea mai importantă, spălatul pe mâini cu apă și săpun și purtarea măștilor fiind esențială.

“Unitățile sanitare știu ce au de făcut. Problema este igiena personală – apa și săpunul sunt sfinte, nu dezinfectanții. Nu strănutăm în mână. Este bine să purtăm și masca de protecție. Nu se poartă sub nas, pentru că prin nas veți contamina ce e în jur. Nu uitați că trebuie să ne spălam în nas, atunci când ne spălăm pe față. Ceea ce învățam la grădiniță trebuie să punem acum în practică”, a spus Cercel.

54 de oameni au murit din cauza virusului gripal, arată ultimul bilanț. Dintre aceştia, 49 sufereau şi de alte boli, alţi cinci pacienţi nefiind cunoscuţi şi cu alte afecţiuni.

Ce putem face –€ gesturi simple ne apără de probleme de sănătate grave!

・ Vaccinati-va inainte de a incepe sezonul de gripa.
・ Vaccinarea in fiecare toamna reduce foarte mult riscul de imbolnavire. In functie de tipul de virus care circula in fiecare an, sezonul de gripa in general dureaza din octombrie pana in luna mai. Vaccinarea in fiecare an, este masura de prevenire unica cea mai eficienta impotriva gripei sezoniere.

ÎIn judetul Arges Ministerul Sanatatii a distribuit prin Directia de Sanatate Publica Arges 49220 doze de vaccin antigripal pentru a fi facute gratuit persoanelor din grupele de risc. La cererea medicilor de familie DSP Arges a solicitat Ministerului Sanatatii o suplimentare de 1500 doze de vaccin antigripal.

Vaccinul antigripal poate fi achizitionat de alte categorii de persoane din farmacii si recomandam efectuarea lui chiar si in aceasta perioada, eficacitatea in preventia gripei fiind dovedita.

Măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor iî unităţile sanitare

・ limitarea accesului vizitatorilor în întreaga unitate şi interzicerea lor în secţii cu mare risc (ATI, Nou-Nascuti, Boli Infectioase etc.)
・ izolarea suspectilor de gripă în secţiile Boli Infectioase şi/sau ATI, în funcţie de starea clinică şi co-morbidităţi;
・ izolarea si instituirea triajului zilnic al personalului medico-sanitar si auxiliar, cu excluderea celor care prezinta semne de boala respiratorie;
・ purtarea obligatorie a mastii;
・ spalarea cat mai frecventa a mainilor.

Masuri care limiteaza raspandirea infectiilor respiratorii/gripei
– Spălatul pe maini cu apa si sapun este obligatoriu in oricare dintre urmatoarele situatii:
– dupa ce stranutati, tusiti sau va suflati nasul
– inainte si dupa pregatirea hranei
– inainte si dupa masa
– oricand mainile au un aspect murdar.
– Alte masuri recomandate:
– acoperiti gura si nasul cand stranutati sau tusiti (cu un servetel de hartie pe care il aruncati dupa aceea)
– nu folositi in comun obiecte personale (prosoape, batiste, cosmetice etc.)
– daca va imbolnaviti, actionati responsabil (repaus la domiciliu, pastrarea distantei fata de persoanele din jur, mai ales daca tusiti sau stranutati)
– consumati multe legume si fructe proaspete, bine spalate sub jet de apa potabila inainte de consum
– aerisiti zilnic incaperile in care lucrati sau va odihniti
– evitati aglomeratiile
– imbracaminte adecvata temperaturilor de afara

Se recomanda adresabilitate imediata catre medicii de familie si medicii specialisti in cazul aparitiei primelor semne de decompensare a afectiunilor cronice, de guturai/raceala (febra, tuse, dureri in gat, dureri musculare etc.).

Din cauza fluctuatiilor frecvente de temperatura, DSP Arges recomanda populatiei sa asculte sfatul medicilor, sa respecte regulile de igiena si sa se vaccineze antigripal pentru evitarea imbolnavirilor.

Comments

comments