Reactorul NuScale a trecut ultimul test! În curând, primul modul va fi amplasat în România

Reactorul de tip NuScale a trecut şi ultimul test în faţa reglementatorului american şi practic va fi primul reactor modular mic din lume autorizat complet, inclusiv din punct de vedere al siguranţei în exploatare, astfel că România va avea acces la cea mai nouă tehnologie, a anunţat miercuri, 3 august, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Astăzi a venit o veste bună de peste Ocean. Reactorul de tip NuScale a trecut şi ultimul test în faţa reglementatorului american şi practic va fi primul reactor modular mic din lume autorizat complet, inclusiv din punct de vedere al siguranţei în exploatare. Practic, România va avea acces la cea mai nouă tehnologie atât din punct de vedere al faptului că este de tip mic şi modular cât şi din punct de vedere al siguranţei şi securităţii în exploatare„, a precizat ministrul.

Virgil Popescu a arătat, de asemenea, că o decizie de finanţare de la EximBank va veni în această vară. 

Acesta este un pas important pentru a deveni independenţi energetic. 

Potrivit portalului World Nuclear News, prin certificarea de design, Comisia de Reglementare Nucleară (NRC) din SUA a stabilit că un design de centrală nucleară îndeplineşte toate cerinţele de siguranţă, indiferent dacă există o solicitare pentru construirea sau operarea unei centrale.

Orice solicitare ulterioară pentru construirea şi operarea unei centrale care utilizează designul respectiv nu va mai trebui să răspundă la aspectele acoperite deja de certificarea de design ci numai la aspectele referitoare la amplasarea şi aspectele de mediu ale centralei propuse.

În martie 2019, Nuclearelectrica şi NuScale au semnat un Memorandum de Înţelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, licenţierea şi construcţia unui SMR NuScale în România, iar în data de 9 octombrie 2020 România a semnat cu SUA un Acord Interguvernamental (IGA) în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost ratificat şi de Parlamentul României, prin Legea nr. 199/2021, având o largă susţinere şi fiind adoptat cu majoritate de voturi.

De asemenea, în octombrie 2020, US Exim Bank şi-a exprimat, prin intermediul unui MoU (Memorandum de Înţelegere), cu Ministerul Energiei, interesul de a finanţa proiecte mari de investiţii în România, inclusiv cele nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.

Pe 4 noiembrie 2021, la COP26, NuScale şi Nuclearelectrica au semnat un acord de colaborare pentru a avansa implementarea primului reactor modular de mici dimensiuni în Europa şi la începutul anului 2021 Nuclearelectrica a primit fonduri USTDA în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a identifica şi evalua potenţialele amplasamente pentru reactoare modulare mici.

În mai 2022, în urma finalizării studiului, au fost identificate mai multe potenţiale amplasamente adecvate. Amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa, a obţinut toate calificările în ceea ce priveşte securitatea şi respectă pe deplin criteriile de amplasare cerute de standardele internaţionale şi naţionale.

Nuclearelectrica S.A. este compania naţională din România care produce electricitate, căldură şi combustibil nuclear, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei din România, statul deţinând 82,49% din acţiuni şi alţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la Bursa de Valori Bucureşti în 2013.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here