Rata de vaccinare, mai mare în realitate decât în statistici, susține ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

Rata de vaccinare, mai mare în realitate decât în statistici, susține ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, crede că statisticile oficiale nu reflectă realitatea în privința ratei de vaccinare în rândul populației din România. Într-un interviu pentru Digi24, el a explicat că cei 8 milioane de români care s-au vaccinat până acum înseamnă cam 50 la sută din populație, pentru că, de fapt, milioane de persoane sunt plecate la muncă în străinătate, iar populația rezidentă din România este sensibil mai mică decât figurează în evidențe.

Datele oficiale arată că aproximativ 40% din populația României este vaccinată anti-COVID, o proporție oricum mult mai mică decât în alte state europene. România se clasează, din acest punct de vedere, pe penultimul loc în Uniunea Europeană, în condițiile în care media ratei de vaccinare în Europa este în jur de 78%.

Întrebat dacă mai sunt șanse ca vaccinarea să se îmbunătățească în România, ministrul sănătății își păstrează un optimism moderat. „S-ar putea să se îmbunătățescă secvențial. Fie dacă apare un vaccin customizat, adică adaptat tulpinii circulante, fie dacă apare un nou vaccin, care are o formulă sau un mod de fabricare mai aproape de vaccinurile tradiționale – toate aceste lucruri pot să ducă la creșterea interesului pentru vaccinare”, a declarat Alexandru Rafila.

Acum, trebuie să ne gândim și câți suntem vaccinați noi în România, pentru că s-au vaccinat aproape 8 milioane de români. Această cifră, de 19,3 milioane de persoane, pe care o regăsiți în Eurostat, nu știu dacă e chiar reală, pentru că sunt milioane de români care lucrează în străinătate fără să aibă statut de rezident acolo, așa că eu cred că am depășit în mod real jumătate din populația României care este protejată”, a adăugat ministrul.

Fără certificat COVID implementat, România mai are puţine arme în faţa valului 5, recunoaște ministrul sănătății. Răspunderea este de-acum mai mult individuală, iar principalele metode de prevenţie rămân vaccinarea și purtarea măștii, a arătat Alexandru Rafila. „Nu poți să te dai la o parte și să spui: OK, n-am certificat, atunci nu mai fac nimic. Dimpotrivă. Dar sigur că sunt consecințe mai serioase asupra sănătății publice și implicit a numărului de cazuri și a numărului de decese”, a declarat Alexandru Rafila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.