RAR explică. Ce se va întâmpla cu maşinile cu volan pe dreapta, după 1 ianuari. În România circulă peste 110.000 de mașini cu volan pe dreapta. De la începutul anului au fost înmatriculate peste 15.000 de autoturisme cu volan pe dreapta, în ușoară creștere față de 2019.

Peste 400 000 de autovehicule rulate, din import au intrat în țară în primele 9 luni ale anului.

Mașinile cu volan pe partea dreaptă NU vor mai putea fi înmatriculate în România de la 1 ian. 2021 dacă perioada de tranziție între Regatul Unit al Marii Britanii și Uniunea Europeană nu va fi prelungită iar semnalele de până acum arată că mai sunt doar două luni și jumătate din acest acord atât de important.

Prețul semnificativ mai mic poate chiar la jumătate față de o mașină obișnuită – pare să fie foarte atractiv pentru șoferii care le cumpără deși la volanul acestora riscul de accident este foarte mare după cum arată statisticile Poliției Rutiere.

În plus posibilitatea de revânzare este mult mai mică. Cu toate acestea, prezența mașinilor cu volan pe dreapta este constantă pe șoselele noastre : peste 110.000 mașini înmatriculate deja cu 15.000 înscrise în primele 9 luni ale anului, surprinzător în contextul crizei chiar în creștere ușoară față de 2019.

Directorul General al RAR, ing. Radian Tufă: “De la 1 ianuarie 2021, dacă Perioada de Tranziție nu va fi prelungită, RAR nu mai eliberează Cărți de Identitate (CIV) la înscrierea în circulație deci nu se mai înmatriculează mașina. Vor fi considerate din afara UE. Având în vedere proctocolul cu Irlanda de Nord care este pe 4 ani, pentru autovehiculele aduse din Irlanda de Nord nu vor fi restricții. Pentru mașinile cu volan pe dreapta deja înscrise în circulație nu există în acest moment prevedere legislativă care să oblige la mutarea volanului. Pentru siguranța rutieră ar fi de dorit. Personal cred că ar trebui făcut acest lucru dar pentru clarificarea poziției naționale trebuie să vă spun că legislația europeană nu permite introducerea de interdicții de natură tehnică”

Comments

comments