Imediat după izbucnirea scandalului Hexipharma, la solicitarea Guvernului de atunci, experţii europeni din Sănătate au verificat trei unităţi sanitare româneşti: Spitalul de Pediatrie Piteşti, Spitalul Universitar şi Spitalul Elias din Bucureşti.
Concluziile au fost unele nu foarte surprinzătoare pentru cei ce cunosc starea spitalelor românesşti, dar, pe alocuri, au dezvăluit şi chestiuni şocante. La Spitalul de Pediatrie din Piteşti, specialişti au descoperit, în urma controlului, o singură sticlă de dezinfectant care era ţinută în dulap, de frică să nu fie furată.

În mare, concluziile s-au referit la spitale supraaglomerate şi infecţii din saloane ascunse de autorităţi.Una dintre cele mai mari probleme descoperite de experţii europeni este neraportarea infecţiilor intraspitaliceşti. Managerii se feresc să facă acest lucru pentru că se tem că nu mai primesc aceeaşi finanţare de la stat. Aşa se face că în România, rata infecţiilor raportate la nivel naţional este de numai 2,8%, în medie, în timp ce media europeană este de 5,7%. Alte nereguli găsite: spitalele sunt supraaglomerat şi lipsesc dezinfectanţii din holuri şi saloane.

La Spitalul de Pediatrie din Piteşti, pe lângă sticla de dezinfenctant ţinută sub cheie, specialiştii europemi au notat că nu există epidemiolog angajat, deşi unitatea primeşte până la 15.000 de pacienţi anual, şi s-au găsit, de asemenea, şi bacterii rezistente la antibiotic.

La Spitalul Universitar din Capitală, experţii au subliniat supraaglomerarea. Erau 1.200 de pacienţi internaţi, deşi spitalul are doar 1000 de paturi, ceea ce înseamnă o rată de ocupare de 120%. Şi aici apare o problemă a dezinfectanţilor, care erau doar în camera asistentelor. Spitalul are, în schimb, epidemiolog, microbiolog, specialist în boli infecţioase şi asistente experte în igienă.

La Spitalul Elias s-a găsit infrastructură învechită, dar acolo se fac teste săptămânal, există dezinfectanţi şi epidemiolog.

Experţii europeni au recomandat mai mare atenţie la infecţiile intraspitaliceşti, corectitudinea raportării şi investiţii în infrastructura medicală.

Comments

comments