Rafila. Când va fi obligatoriu certificatul COVID în România

0
133

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a confirmat, miercuri seara, la Antena 3, că certificatul va fi introdus după o creștere de 3 săptămâni consecutive cu o rată de 1,5 ori.

„O să fie tot un certificat electronic pentru că nu avem cum să-l validăm în alt mod. Principiul este următorul: este un certificat temporar care este introdus după o perioadă de 3 săptămâni de creștere consecutivă cu un indice de 1.5 ori, o creștere medie cu acest indice.

Ministrul a precizat dacă ar fi fost implementat certificatul verde încă din luna august, valul patru al pandemiei nu ar fi avut aceleași efecte devastatoare, cu mii de decese săptămânal. „De ce acest indice? Pentru că în vară începând cu data de 5 iulie am avut o astfel de creștere care a continuat timp de 16 săptămâni. Probabil că un astfel de document, probabil, trebuia introdus în luna august şi probabil că în relativ scurt timp am fi renunţat la el pentru că nu mai aveam situaţia nu mai aveam decesele. Din păcate, atunci filozofia a fost puţin diferită şi în perioadă de creștere (n.r cazuri infectări) s-au introdus relaxări”, a declarat Rafila.

Rafila a afirmat că măsurile de relaxare anunțate marți de Raed Arafat vin pe fondul scăderii cazurilor de infectare, însă spune că atunci când incidența va crește timp de trei săptămâni consecutiv se va apela la certificatul verde.

„Noi am introdus un anumit tip de relaxări într-o perioadă de scădere la nivelul secțiilor şi spitalelor ATI, iar când vom avea o creștere trei săptămâni consecutive vom apela la acest document”, a mai completat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here