Rabla pentru electrocasnice. Ce trebuie să facă românii ca să primească vouchere de până la 400 de lei

1,423 views

Programul ”Rabla pentru electrocasnice” va începe în luna decembrie și va avea un buget de peste patru milioane de euro. Astfel, românii își vor putea cumpăra electrocasnice noi și cu bani de la stat, întrucât vor primi un voucher de până la 400 de lei, dacă vor preda magazinelor aparatele vechi, care consumă mult curent electric.

”Așa cum am promis, ghidul de finanțare a programului Rabla pentru electrocasnice a fost publicat. Este un program 100% nou, mult așteptat de români. Prin intermediul acestuia, estimăm că vom înlocui peste 60.000 de echipamente vechi și uzate cu unele noi, cu consum redus de energie și prietenoase cu mediul”, a declarat Grațiela Gavrilescu, viceprim-ministru și ministrul Mediului.

Astfel, potrivit proiectului, finanțarea se acordă sub formă de vouchere pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, cu eficiență energetică clasa A++, A+++, din următoarele categorii: mașini de spălat rufe; frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice; aparate de aer condiționat.

Valoarea voucherelor a fost stabilită după cum urmează:
– 200 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++;
– 300 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++;
– 300 lei pentru aparate de aer condiționat cu eficienţa energetică la răcire (A+++/A++);
– 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A++;
– 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A+++.

Pentru a beneficia de finanțare, după publicarea Ordinului de ministru în Monitorul Oficial, trebuie accesată aplicația electronică de pe website-ul Administrației Fondului pentru Mediu și urmați pașii de înscriere în program, până la completarea cu succes a acestora.

Ulterior, solicitanții se vor prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit. Suma finanțată se scade de către comerciant din valoarea totală a facturii echipamentelor achiziționate prin program (TVA inclus), iar diferența va fi suportată de către persoana fizică, din surse financiare proprii.

Este important de precizat că persoana fizică beneficiază de valoarea unui voucher la achiziţionarea unui echipament eligibil, în schimbul predării unui echipament uzat vechi echivalent. Schimbul se face în sistem 1:1.

Cetățenii pot achiziţiona mai multe echipamente în schimbul predării unui număr echivalent de echipamente uzate vechi, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie.

La momentul predării echipamentului nou-achiziționat, comerciantul va ridica echipamentul vechi, cedat în schimbul voucherului de finanțare.

Comercianții care doresc să participe în Program și care îndeplinesc criteriile incluse în ghid se pot înscrie prin depunerea dosarului de validare electronică, după publicarea Ordinului de ministru și demararea sesiunii de înscriere în vederea validării comercianților.

Comments

comments