Polițiștii vor avea mai multă putere și autoritate de la sfârșitul lunii, când intră în vigoare legea care le dă dreptul să intre în locuințele suspecților fără acordul proprietarilor. Din 26 ianuarie, oamenii legii vor putea intra în locuință fără acordul proprietarilor, iar refuzul de legitimare se poate sancționa cu o amendă de trei ori mai mare ca în prezent, de la 500 de lei la suma de 1.500 de lei.

Tot de la aceasta dată, polițistul nu va mai aștepta un mandat dacă dorește să intre într-o locuință, iar dacă acesta are indicii că victima este în pericol poate pătrunde în locuință fără acordul proprietarului pentru a prinde autorul unei acțiuni flagrante sau dacă are informații că în locuință s-ar ascunde un terorist.

Amenzi mai mari pentru gălăgioși

Noua lege vine şi cu amenzi mai aspre pentru cei care sunt gălăgioși „cu repetiție” – adică cei care nu se liniștesc după ce primesc prima amendă, iar poliția se întoarce după 24 de ore. Continuați să vă deranjați vecinii și amenda va fi de 3.000 de lei – dublu față de sancțiunea din prezent. O altă prevedere – puteți fi puși să faceți până la 120 de ore de muncă în folosul comunității.

Acelaşi lucru se poate întâmpla şi în cazul în care faceţi prea multă gălăgie la o petrecere organizată într-un cort, de pildă, și deranjați liniștea publică. Dacă deja ați fost amendați pentru asta și persistați, iar poliția se întoarce, amenda este de 4 ori mai mare ca în prezent și puteți fi puși la făcut chiar și 150 de ore de muncă în folosul comunității.

Comments

comments