Protest în Sănătate. Azi s-a întrerupt activitatea două ore, urmează GREVĂ GENERALĂ pe timp nelimitat începând cu 31 octombrie

Sindicatul Sanitas Argeş a organizat miercuri, între orele 8.00-10.00, odată cu colegii de sindicat din toată ţara, o grevă de avertisment cu întreruperea activităţii în unităţile spitaliceşti din judeţ. Nu au lucrat deloc ambulatoriile de specialitate iar pe secţiile de spital a fost asigurată doar o treime din activitate, cu o treime din personal. Urgenţele au fost direcţionate, peste tot, către Unităţile specializate.

Referitor la acţiunea de protest, Federaţiei Sanitas din România a publicat un comunicat de presă. „Ziua de 19 octombrie 2016 este una importantă pentru tot ceea ce înseamnă sistemul sanitar şi de asistenţă socială. Este ziua în care ne cerem drepturile şi nu mai acceptăm jumătăţi de măsură! „Împreună suntem mai puternici!” nu este doar un slogan. Împreună SUNTEM puternici! Şi este timpul ca guvernanţii să vadă că nu glumim. Nu contează gradul profesional! Medic, asistent medical, infirmier, personal TESA, angajat din DSP, creşă sau grădiniţă, angajat în asistenţa socială… TREBUIE să fim uniţi! Este timpul să ne cerem drepturile! Este timpul să spunem STOP umilinţei cadrelor medicale! Nu ne-am dorit să ajungem aici! Însă am ajuns în situaţia să nu mai putem profesa. Am ajuns în situaţia în care să trimitem pacienţii să îşi cumpere tratamentul şi materialele sanitare din afara spitalelor. Am ajuns să ne îngropăm colegii morţi la datorie din cauza epuizării fizice. Am ajuns umiliţi de nişte guvernanţi cărora nu le pasă ce se întâmplă cu populaţia acestei ţări. Însă NE-A AJUNS!

greva2greva3

Doina Fănică, preşedinta Sindicatului Sanitas Argeş a declarat, referitor la greva de azi. „Protestăm pentru a cere, din nou, rezovarea inechităţilor salariale din sistemul de sănătate şi o nouă lege a salarizării în domeniu, care să fie rezolvată salarizarea din sistemul sanitar şi de asistenţă socială. La ora actuală, negocierile sunt în impas, nu am găsit deloc înţelegere la guvernanţii noştri, ci doar nepăsare. Drept pentru care, pe data de 31 octombrie, dacă nu se găsesc soluţii şi nu se rezolvă revendicările noastre, vom declanşa grevă generală pe timp nelimitat, urmând ca, o treime din personal să rezolve o treime din activitate, adică doar urgenţele! Problema generală se referă la faptul că absolut toate categoriile profesionale sunt nemulţumite. Există, la ora actuală, două salarii: un salariu din actul normativ de bază, şi un alt salariu în care sporurile se aplică la nivelul salariului de bază din iulie 2016, adică salariul de bază de încadrare din 2009 plus 25%. Au rezultat astfel diferenţe foarte mari de salarizare între categorii de personal cu aceleaşi studii şi aceleaşi atribuţii. În plus, au fost omise, prin aplicarea celor două ordonanţe, 20 şi 43, unele categorii profesionale care au importanţă deosebită în realizarea unui act medical performant, de bună calitate: personalul TESA, care are în grijă achiziţiile, administrarea etc., personalul de la RUNOS, statistică, bucătărie… Au fost omişi de la corecţii şi funcţionarii publici din DSP-uri, salariaţii din creşe şi cei din unităţile de asistenţă socială. Mai mult decât atât, sunt unele drepturi care au rămas în afara formulei de calcul a salariului de bază, respectiv sporul de tură de 15%, sporul de repaos săptămânal şi de zile libere legale şi sporul de condiţii grele de muncă, care se aplică nu la salariul de bază actual ci la cel de la 2009 plus 25%. Pâna la ora actuală, prin aplicarea celor două ordonanţe nu s-a creat decât haos. Absolut toate categoriile de salariaţi sunt nemulţumite! Iar pentru proiectul de lege a salarizării nu s-a primit, de la actualul Guvern, nici măcar un draft. Iar negocierile cu vechiul guvern, draftul a rămas la stadiul de draft, care nu s-a aplicat! Mai mult, Legea salarizării din 2004, care a fost asumată, negociată cu organismele internaţionale, nu s-a aplicat niciodată în totalitate! Dacă se aplica etapizat din 2010, ar fi ajuns acum să se aplice în totalitate iar colgii noştrii ar fi beneficiat de creştere de circa 70%. Aşa, suntem în situaţia actuală, iar vinovaţi nu sunt decât guvernanţii noştri!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here