Proiectul deputatului „Mitralieră” a fost votat de Senat: evazioniştii care plătesc prejudiciul scapă doar cu amendă penală. Care este limita

Proiectul deputatului „Mitralieră” a fost votat de Senat: evazioniştii care plătesc prejudiciul scapă doar cu amendă penală. Care este limita.

Un proiect care modifică Legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale a fost adoptat de Senat, luni seara, astfel că evazioniştii vor scăpa doar cu amendă dacă acoperă prejudiciul, atunci când acesta este sub 100.000 de euro.

După noua formă a proiectului adoptat de Senat, dacă prejudiciul este mai mic de 100.000 de euro şi este achitat integral, se poate aplica pedeapsa cu amendă sau se aplică o acţiune administrativă care se înregistrează în cazierul judiciar.

„În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală dacă, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, la primul termen de judecată, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amenda.

Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică o acţiune administrativă care se înregistrează în cazierul judiciar”, arată proiectul amendat şi adoptat luni de Senat, la reexaminare.

Iniţial, în forma propusă, textul prevedea ca „în cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală dacă, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, se va dispune, o singură dată, renunţarea la urmărirea penală”, prevede proiectul.

Legea a fost reexaminată de Senat în urma unei decizii a Curţii Constituţionale. Senatul a adoptat acest proiect cu 72 de voturi „pentru”, 33 „împotrivă” şi o abţinere. Camera Deputaţilor este for decizional cu acest proiect.

Ințiativa mai prevedea în forma inițiatorului, ca persoanele inculpate pentru evaziune fiscală vor beneficia de aceeași facilitate dacă măcar una dintre ele achită integral prejudiciul.

Inițiatorul proiectului, deputatul PSD Cătălin Rădulescu, a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru activități economice considerate incompatibile cu funcția de deputat, fiind acuzat de dare de mită și de administrarea unei firme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here