Proiectul de ordin privind medicamentele esenţiale a intrat în dezbatere publică. Proiectul de ordin, care conţine lista celor 168 de substanţe active esenţiale, care se vor regăsi în peste 1.000 de medicamente, este în dezbatere publică. Aceste medicamente urmează să fie decontate 100%.

De-a lungul anilor pacienţii români nu au găsit medicamente, care conţineau substanţe active, cum ar fi Ibuprofenul, citostaticele, precum Cisplatin şi  Bleomycin. Metformin este substanţa activă regăsită în medicamentele pentru tratarea diabetului care era de negăsit în ţara noastră anul trecut, la fel şi Levotiroxină, substanţa activă din Eurothyrox, medicamentul pentru afecţiuni tiroidiene care a lipsit din România aproape tot anul trecut, dar şi imunoglobulina, medicament utilizat, printre altele, în tratarea unor boli autoimune şi pentru care există riscul să lipsească din nou lunile următoare.

Ministrul sănătăţii, Ioana Mihăilă, a semnat la finalul lunii trecute un ordin prin care se introduce o nouă categorie de produse farmaceutice medicamente esenţiale pentru care preţul maximal aprobat va fi media celor mai mici trei preţuri din statele din UE aflate în grupul de ţări de comparaţie, în loc de cel mai mic preţ, cum este în prezent.

Un medicament este esenţial, dacă se regăseşte pe cea mai recentă listă de medicamente esenţiale a OMS şi dacă este decontat 100% de stat. Actuala listă de medicamente esenţiale corespunzătoare României ar urma să fie aprobată prin ordin al ministrului sănătăţii până la finalul acestei luni.

Comments

comments