Un proiect de lege depus săptămâna trecută de patru membri ai Partidului Conservator şi aflat acum în dezbatere în comisiile de specialitate prevede reintroducerea învăţământului la domiciliu în sistemul educaţional din România. Acest tip de învăţământ ar urma să fie un ajutor pentru copiii şi tinerii români din diaspora ce vor să continue să înveţe în sistemul românesc, dar ar putea fi accesat şi de copiii din ţară.

Învăţământul la distanţă nu e nicidecum o invenţie de moment. Această formă de învăţământ a fost legală în România până în 1948, când a fost desfiinţată de comunişti, deoarece la ea apelau în majoritate burghezii, care preferau să le dea educaţie copiilor acasă. Sistemul este legal, însă, şi în alte ţări, cum ar fi SUA, Franţa, Irlanda sau Israel. Proiectul de lege prevede ca Ministerul să suporte o parte dintre costuri, printre care suportul logistic, iar salariul şi alte plăţi necesare desfăşurării activităţii al domiciliu a profesorilor ar reveni în sarcina părinţilor care optează pentru această formă de învăţământ.

Programă mai redusă, ore mai puţine şi părinţi-profesori

Programa conţine mai puţine materii decât în mod normal la gimnaziu, obligatorii fiind doar limba română, matematica, limbile străine, istoria, geografia, artele, educaţia civică, biologia, fizica şi chimia. Numărul maxim de ore pe zi este de 4 la învăţământul primar şi de 6 la gimnazial, asistenţii educaţionali fiind nevoiţi să respecte un orar bine stabilit, iar un inspector şcolar va inspecta situaţia elevului cu teste de verificare. Un asistent educaţional atestat de Ministerul Educaţiei în urma unor cursuri ar urma să fie cel desemnat pentru a susţine cursurile la domiciliu. Părinţii pot deveni şi ei profesorii copiilor, dacă au urmat un liceu psihopedagogic, însă cei mai mulţi dintre învăţătorii la domiciliu vor fi, cel mai probabil, profesori care lucrează cu jumătate de normă în actualul sistem de învăţământ.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI