Proiect de lege. Persoanele care părăsesc țara pentru a scăpa de închisoare vor primi suplimentar până la 3 ani!

Persoanele care părăsesc țara pentru a scăpa de închisoare vor primi suplimentar până la 3 ani, potrivit unui proiect de lege care așteaptă votul final în Camera Deputaților, ca for decizional.

Proiectul inițiat de ministrul justiției, Alina Gorghiu, a fost dezbătut ieri pe articole de deputați și are acceptul grupurilor parlamentare.

Documentul stabilește că sustragerea de la executarea unor pedepse cu închisoarea sau de detenție pe viață este asimilată evadării, dacă persoana condamnată nu se prezintă la poliție în termen de 7 zile de la decizia judecătorească definitivă. Astfel, fugarii care părăsesc țara pentru a scăpa de închisoare vor primi suplimentar până la 3 ani față de pedeapsa inițială.

Fenomenul sustragerii de la executarea pedepselor a luat amploare și se impune aplicarea unor măsuri mai aspre. Felul în care se sustrag, din nefericire, cei care sunt condamnați în România la pedeapsa cu detenția pe viață sau la pedeapsa cu închisoarea ne aduce tuturor grave deservicii. Desigur, afectează în mod clar eficiența actului de justiție, dar ceea ce este mai grav și este cu adevărat important este faptul că scade încredere în actul de justiție a fiecăruia dintre noi”, a subliniat deputatul PNL Ioan Cupşa.

USR atrage însă atenția că proiectul de lege prezintă unele vulnerabilități. Mai mult, consideră că aplicarea cu întârziere a măsurilor afectează demersul României de aderare la Spațiul Schengen.

Mihai Badea, deputat USR: ”Avem prea mulți fugari celebri care ne fac cu mâna veseli din străinătate. Acest proiect are vulnerabilități și, dacă trece în această formă, s-ar putea să ne trezim peste câțiva ani, când vom fi prins poate câțiva fugari și i-om fi condamnat pentru această faptă, că CCR vine cu o decizie și îi scapă pe toți, așa cum a fost și la cazul cu prescripția răspunderii penale.”

Proiectul de lege așteaptă miercuri votul din Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.