Proiect de lege. Părinţii îşi vor putea scoate nou-născuţii din maternitate cu condiţia absolvirii unor cursuri

457 views

Potrivit unui proiect de lege înregistrat recent la Senat pentru dezbatere, nou-născuții ar putea fi externați din spital doar dacă părinții acestora participă la un instructaj post-natal. Iniţiatorul legii şia motiva demersul prin faptul că „România are cea mai mare rată anuală a mortalității infantile dintre toate statele membre UE” în țara noastră înregistrându-se “, 6 decese la 1.000 de nou-născuți, cifrele fiind de peste două ori mai mari față de media UE”.

Proiectul vizează reducerea mortalității infantile şi presupune ca părinţii trebuie să înveţe reguli de îngrijire a copilului nou-născut, riscurile implicate de anumite manevre aplicate copilului, măsuri ce trebuie luate pentru evitarea sufocării bebelușului și informații despre transportarea corectă a acestuia în mașină.

Cursul are trebui să conţină câteva elemente obligatorii: explicarea riscurilor pe care le implică sindromul copilului scuturat (shaken baby syndrome – SBS), o prezentare a manevrei anti-sufocare (Heimlich) la sugari, precum și a măsurilor elementare pentru evitarea sufocării și explicarea riscurilor legate de transportul auto inadecvat şi modul de utilizare a scaunului auto pentru copii, detalierea tratamentului ce trebuie aplicat în cazul în care nou-născutul prezintă febră, precum și o prezentare a schemei de vaccinare pentru primul an de viață.

Externarea bebelușului se va putea face numai după ce atât părinții sau tutorii acestora, cât și medicii responsabili, au semnat o fișă care atestă realizarea instructajului.

Pentru a se putea aplica, proiectul de act normativ are nevoie de votul senatorilor și deputaților, de promulgare prin decret prezidențial și de publicarea în Monitorul Oficial.

Comments

comments