Proiect de lege. Părinţii îşi vor putea scoate nou-născuţii din maternitate cu condiţia absolvirii unor cursuri

0
115

Potrivit unui proiect de lege înregistrat recent la Senat pentru dezbatere, nou-născuții ar putea fi externați din spital doar dacă părinții acestora participă la un instructaj post-natal. Iniţiatorul legii şia motiva demersul prin faptul că „România are cea mai mare rată anuală a mortalității infantile dintre toate statele membre UE” în țara noastră înregistrându-se “, 6 decese la 1.000 de nou-născuți, cifrele fiind de peste două ori mai mari față de media UE”.

Proiectul vizează reducerea mortalității infantile şi presupune ca părinţii trebuie să înveţe reguli de îngrijire a copilului nou-născut, riscurile implicate de anumite manevre aplicate copilului, măsuri ce trebuie luate pentru evitarea sufocării bebelușului și informații despre transportarea corectă a acestuia în mașină.

Cursul are trebui să conţină câteva elemente obligatorii: explicarea riscurilor pe care le implică sindromul copilului scuturat (shaken baby syndrome – SBS), o prezentare a manevrei anti-sufocare (Heimlich) la sugari, precum și a măsurilor elementare pentru evitarea sufocării și explicarea riscurilor legate de transportul auto inadecvat şi modul de utilizare a scaunului auto pentru copii, detalierea tratamentului ce trebuie aplicat în cazul în care nou-născutul prezintă febră, precum și o prezentare a schemei de vaccinare pentru primul an de viață.

Externarea bebelușului se va putea face numai după ce atât părinții sau tutorii acestora, cât și medicii responsabili, au semnat o fișă care atestă realizarea instructajului.

Pentru a se putea aplica, proiectul de act normativ are nevoie de votul senatorilor și deputaților, de promulgare prin decret prezidențial și de publicarea în Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here