Ministerul Afacerilor Interne pregăteşte un pachet de măsuri întărirea autorității polițistului. Au fost deja prezentate sindicatelor și sunt în prezent în consultare internă la nivelul ministerului.

Purtătorul de cuvânt MAI, comisar șef de poliție Monica Dajbog, a precizat că este vorba despre “transparentizarea unor proceduri prin introducerea lor în legea de funcționare și organizarea a Poliției, pentru a fi cunoscute și de cetățeni și pentru a evita astfel interpretările sau suspiciunile de abuz”.

Introducerea a trei noi infracțiuni:

1. împiedicarea polițistului să-și exercite obligațiile de serviciu referitoare la luarea unor măsuri pentru:
– constatarea săvârșirii, în flagrant, de infracțiuni sau contravenții
– ocrotirea vieții, sănătății și integrității corporale a persoanelor aflate într-o stare de pericol
– legitimarea, controlul corporal, al bagajelor și al vehiculului sau conducerea unei persoane la sediul poliției ori al altui organ de stat.

Pedeapsa propusă este de închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

2. Întrebuințarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene în mod nemijlocit la adresa unui organ de urmărire penală sau de ordine publică, aflat în exercitarea atribuțiilor.

Pedeapsa propusă este închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă.

3. Continuarea săvârșirii unor fapte prin care se tulbură folosinţa locuinţei, prin ignorarea avertismentelor lansate de agentul constatator și după aplicarea amenzii prevăzute de lege.

Pedeapsa propusă este închisoarea de la 1 la 5 ani.

Creșterea amenzii pentru refuzul de legitimare

Crește sancțiunea pentru refuzul de legitimare de la amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei la amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.

Introduce prezumției de intenție a unei acțiuni violente îndreptată împotriva polițistului

Se prezumă intenția săvârșirii unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului fapta oricărei persoane de a nu se conforma solicitărilor polițistului (să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat, să țină mâinile la vedere şi/sau să adopte o poziție inofensivă care exclude săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva acestuia) sau de a se apropia de acesta după ce, în prealabil, a fost somată.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI