Universitatea din Piteşti va organiza din toamnă, dacă primeşte aprobarea forurilor coordonatoare, un nou program de studii, unul revoluţionar cum l-a numit rectorul Dumitru Chirleşan: licenţă în „Limbaj mimico-gestual”.

„€Ar fi un program cu adevărat revoluţionar! Sigur vom avea ceva studenți, mai ales că limbajul mimico-gestual va deveni a doua limbă oficială a României” a declarat rectorul UPIT.

Ca urmare a transcrierii legislaţiei europene în cea românească, limbajul mimico-gestual ar putea deveni, curând, cea de a doua limbă oficială a ţării. Absolut toate autorităţile publice vor fi obligate să asigure un interpret care să ajute persoanele cu deficienţe de auz să se facă înţelese şi să înţeleagă ce li se comunică. Termenul pentru implementarea acestei reguli este de 5 ani, iar nevoia de specialişti va fi foarte mare.

Programul de studii va avea o durată de 3 ani, ca orice alt program de licenţă, şi va fi încadrat, cel mai probabil în Facultatea de Teologie, Litere, Istorie şi Arte, fiind un domeniu la graniţa dintre Litere şi Social. În ce priveşte corpul profesoral, acesta are la bază cadrele didactice formate de preotul Constantin Onu, care derulează deja la UPIT un master în Limbaj mimico-gestual.

Comments

comments