Profesorul de muzică al preoţilor din Argeş a „cântat” la Securitate

SFÂNTA SPOVEDANIE… Şeful Catedrei de la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii Piteşti, profesorul universitar Paul Baidan, şi-a turnat la Securitate, înainte de 1989, colegii de la Şcoala de Muzică din Piteşti. Despre celebrul dirijor Gheorghe Gomoiu, fondatorul Corului „Ars Nova”, Paul Baidan a informat Securitatea că se iubeşte cu o profesoară de pian. Pe lângă activitatea didactică, Paul Baidan conduce şi dirijează Corala „Musica Nova” din Piteşti, iar în 2012 a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Argeşului şi Muscelului. Deşi se numără printre cei mai buni profesori de muzică din judeţ, cel care îi învaţă pe studenţii de la Teologie să cânte, Paul Baidan a „cântat” şi el, înainte de 1989, la Securitate, unde şi-a turnat mai toţi colegii de la Şcoala de Muzică din Piteşti.

Nume conspirativ „Manu Radu”

În baza Notei de Constatare nr. DI/I/1516 din data de 10.06.2010, întocmită de către Direcţia de Specialitate din cadrul CNSAS, se regăsesc următoarele elemente: „Domnul Baidan Gheorghe Paul este titular al dosarului font reţea nr. R 113585 (cota CNSAS). Domnia sa, profesor la Şcoala de Muzică din Piteşti, a fost recrutat pentru supravegherea informativă a celor 30 de cadre didactice din cadrul Şcolii de Muzică din Piteşti, precum şi a rudelor  fugarului M.S. A semnat un Angajament, preluând numele conspirativ „Manu Radu”. Direcţia de Specialitate a identificat următoarele informaţii transmise Securităţii de către domnul Baidan Gheorghe Paul: „Sursa vă informează următoarele: Pe numitul P.L, profesor la şcoala de muzică, văr primar al fugarului M.S., în cunosc de circa 12 ani şi pot să afirm că este un om serios, nu este stăpânit de vicii, are o bună comportare în relaţiile cu cadrele didactice, nu întreţine relaţii cu cetăţenii străini. Din discuţiile purtate cu acesta, mi-am dat seama că el corespondează cu vărul său, rămas ilegal în RFG, însă nu se lasă angrenat în discuţii pe marginea acestui aspect. Menţionez că profesorul lui de pian se află în prezent în Canada, de la care a primit invitaţie verbală să meargă în această ţară, dar a fost refuzat de către P.L. Deşi familia acestui profesor face parte din cultul adventist, sus-numitul nu respectă preceptele religioase ale acestui cult, deoarece fiind în anturajul nostru, se adaptează şi participă la diverse ocazii unde se consumă băuturi alcoolice ori se fumează, reguli care contravin cultului său. /…/ ”. Aşa o notă informativă pe care profesorul Baidat o transmitea Securităţii despre unul dintre colegii săi, pe care îi avea sub observaţie la acea vreme.

„Profesoara de pian este în relaţii intime cu prof. G.G., dirijorul Corului – Ars Nova”

Printre cei care au fost daţi în primire la Securitate de către Paul Baidan s-a numărat şi cunoscutul dirijor Gheorghe Gomoiu, fondatorul Corului „Ars Nova” din Piteşti. Astfel, despre celebrul dirijor Gomoiu, Securitatea a aflat că acesta se iubeşte cu profesoara de pian de la Şcoala de Muzică. „Sursa vă informează că, de circa 5 ani de zile, funcţionează ca profesoară de pian la Şcoala de Muzică numita M.I. Este bine pregătită profesional şi totodată o bună organizatoare. Menţionez totuşi că este în relaţii intime cu prof. G.G, dirijorul Corului „Ars Nova”, unde sus-numita a început să-şi impună punctul de vedere, ceea ce creează nemulţumiri celorlalţi membri. Nu cunosc să întreţină relaţii cu cetăţeni străini, iar de situaţia socială şi materială este mulţumită”.

Baidan informa Securitatea despre ce vorbeau profesorii în cancelarie

„…Despre rămânerea prof. N.V. ilegal în Franţa, la Şcoala de Muzică s-au discutat următoarele: toate cadrele didactice au fost surprinse de gestul acestuia, deoarece avea o situaţie materială şi socială bună, îşi iubea la nebunie copilul şi era bine văzut de factorii de răspundere din Piteşti. De asemenea, profesorii R.I., B.P, P.L., M. M., precum şi ceilalţi spun că numai un nebun ar putea face acest gest necugetat, că, dacă ar fi fost cu judecata sănătoasă, nu ar fi rămas. Se cunoaşte că a luat legătura cu familia, dar nu se ştie precis în ce mod. Pot menţiona că este condamnat de ceilalţi pentru gestul său. După rămânere, am aflat că ar fi absolvit seminarul teologic. Discutând cu preotul A.P. de la Leordeni despre N.V., acesta mi-a spus că nu poate deveni în Franţa popă al Bisericii Române fără aprobarea forurilor din România”.

Profesorul de violoncel, turnat că nu mai înapoia cărţile împrumutate de la bibliotecă

„Sursa vă informează că îl cunoaşte de mai mult timp pe prof. S.G. Este bine pregătit profesional şi apreciat din punct de vedere al meseriei de către conducerea şcolii şi colegi. Este o fire visătoare, subjugat instrumentului său, violoncelul. Stând de vorbă cu el, ai impresia că ai în faţă un copil. De multe ori face gafe, necântărind situaţia reală, înainte de a acţiona. Menţionez că obişnuieşte să promită colegilor că le va procura instrumente sau partituri muzicale, luându-le banii înainte şi uneori neţinându-se de cuvânt. Am auzit că, în urmă cu ani, ar fi luat bani de la copii şi nu le-ar fi adus ceea ce le-ar fi promis, dând naştere unui scandal. De asemenea, când prinde o carte sau o partitură bună de la bibliotecă, nu o mai înapoiază, preferând să plătească amendă. Nu l-am auzit făcând comentarii negative la adresa orânduirii socialiste din ţara noastră”./…/ „Despre B.M., fostă B. vă informez următoarele: În cursul anului 1981, am stat de vorbă cu sus-numita după vizita pe care o făcuse anterior la fostul ei prieten, student african, cu care are un copil. Mi-a mărturisit că acesta avea un frate într-o funcţie înaltă în statul respectiv, care i-a propus să rămână acolo, căci îi va găsi o slujbă bună în domeniul culturii. Ea a refuzat această ofertă. În prezent, se înţelege bine cu actualul ei soţ, cu care are un copil. Pasiunea sa cea mai arzătoare este literatura, în special poezia. Cunosc că publică la diferite reviste literare sub numele de M.B. întreţine legături de prietenie cu poetul N.S., precum şi alţii, pe care nu-i cunosc după nume. Menţionez că nu am observat înclinaţii sectante la aceasta”.
Deşi s-a dovedit că a fost informator al fostei Securităţi, CNSAS a stabilit că profesorului Paul Baidan „nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii”. Surprinzător este însă şi faptul că cererea de verificare către CNSAS a profesorului Paul Gheorghe Baidan a fost făcută, după cum se poate vedea şi în facsimil, de către cotidianul naţional „Evenimentul Zilei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.