Profesia de asistent medical în contextul internațional. Eveniment, în premieră, desfășurat, în data de 22 martie, la Palatul Parlamentului sub egida Președinției Române la Consiliul Uniunii Europene, organizat de Ministerul Sănătății și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR).

La acest eveniment au participat membrii Consiliului Național al OAMGMAMR și treizeci de directori de îngrijiri medicale din spitalele județene de urgență din România. Aceștia au trăit o experiență valoroasă având oportunitatea să întrevadă orizonturile profesiei de asistent medical în cadrul unei sesiuni de lucru cu tema ,,Provocări și perspective cu privire la profesia de asistent medical și moașă în contextul European și internațional”・

Din județul nostru au participat președintele OAMGMAMR filiala Argeș, Estera Stămoiu, și directorul de îngrijiri medicale din cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești, Irina Georgescu. Evenimentul a fost moderat de către președintele OAMGMAMR, Mircea Timofte.

Discursurile introductive au fost susținute de secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătății, Cristian Grasu, consilierul de stat în Administrația prezidențială, Diana Păun, precum și de secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, care au pus accentul pe importanța resursei umane din domeniul medical, dar și pe necesitatea parteneriatului activ fiind nevoie de o viziune comună a tuturor factorilor de decizie implicați în acest domeniu.

La rândul lor, reprezentanții instituțiilor internaționale (respectiv ICN, OMS, OECD, CEPLIS, RCSI) au remarcat contribuția esențială a asistenților medicali din întreaga lume și au propus soluții care ar putea veni în sprijinul eforturilor depuse constant pentru a crește calitatea serviciilor medicale oferite către pacienți.

În acest sens, asistentul medical șef din cadrul Biroului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, Elisabeth Iro, a mulțumit tuturor asistenților medicali pentru contribuția lor adusă la îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților și a anunțat că anul 2020 va fi dedicat, oficial, asistenților medicali și moașelor.

Despre serviciile de sănătate care au rolul de a crește calitatea vieții a vorbit și analistul de Politici pentru Calitate în Îngrijirile de Sănătate, Niek Klazinga. Acesta a menționat ca provocări profesionalizarea continuă și diferențierea formării, consolidarea rolului asistenților medicali în spitale și în comunitate, oferirea unor servicii în funcție de așteptările pacienților, dar și consolidarea din punct de vedere al documentării medicale.

Cu un discurs deosebit, directorul general al Consiliului European pentru Profesii Liberale, Theodoros Koutroubas, a reușit să atragă atenția asupra unor subiecte pe care le consideră cu adevărat provocări majore ale profesiei de asistent medical și anume: antreprenoriatul medical, importanța legislației UE pe piața unică, codurile etice și digitalizarea în domeniul medical.

În cuvântul de încheiere, președintele OAMGMAMR, Mircea Timofte, a adresat mulțumiri atât participanților, cât și tuturor asistenților medicali pentru contribuția constantă adusă la creșterea calității serviciilor de îngrijire menite să îmbunătățească starea de sănătate a populației.
De asemenea, a concluzionat că ,,expertiza internațională și concluziile reuniunii trebuie diseminate la nivelul tuturor celor implicați operațional în aplicarea politicilor și deciziilor asumate”

În calitate de participant și reprezentant al asistenților medicali argeșeni la evenimentul de la Palatul Parlamentului, președintele OAMGMAMR filiala Argeș, Estera Stămoiu, a declarat: ,,Astfel de evenimente au un impact major asupra asupra deciziilor care se iau atât la nivel național, cât și internațional. Ele reprezintă un bun prilej pentru a lansa provocări și soluții menite să contribuie la acțiunile permanente desfășurate, peste tot în întreaga lume, în beneficiul pacienților. Este important să găsim pârghiile unei comunicări eficiente, cu mesaj comun, cu strategii comune astfel încât, rezultatele deciziilor și acțiunilor noastre, aplicate și desfășurate de la nivel global către local să fie cele așteptate de pacienți. Aceasta ar fi dovada reușitei noastre”.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI