Începând cu data de 3 iulie, mai multe produse de unică folosinţă vor dispărea de pe rafturi. România a avut doi ani la dispoziţie să ia aceste măsuri impuse printr-o directivă din 2019 a CE. Produselor interzise sunt beţişoarele pentru urechi, tacâmurile şi farfuriile, paiele agitatoare pentru băuturi, beţele pentru baloane paharele şi caserolele din plastic sau polistiren expandat.

Rămân însă alternative, farfurii, tacâmuri sau caserole din trestie de zahăr, de pildă. Paiele de carton de pildă, se înmoaie în băutură, dar există şi varianta celor din sticlă, care pot fi spălate şi refolosite.

Şi restaurantele care fac livrări la domiciliu sunt nevoite să renunţe la tacâmurile şi caserolele din plastic, chiar dacă asta înseamnă cheltuieli mai mari.

Comisarii europeni spun că ţările ar trebui să ia măsuri care să limiteze şi consumul de pungile din plastic biodegradabil, pentru că nu există studii care să arate că acest tip de plastic se descompune rapid, dar şi pentru o altă categorie de produse pentru care nu există înlocuitor precum şerveţelele umede, care se descompun foarte greu, pachetele şi foliile din plastic sau filtrele de tutun. (foto ilustrativ)

Comments

comments