Procesul podului de la Căteasca în care este implicat fostul preşedinte al CJ Argeş, Constantin Nicolescu, se rejudecă

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis miercuri să trimită spre rejudecare la Curtea de Apel București al doilea dosar în care fostul președinte al Consiliului Județean Argeș, Constantin Nicolescu.

Nicolescu a fost acuzat că a accesat fonduri Phare pentru repararea podului Căteasca în baza unor documente false, că a „aranjat” licitaţia astfel încât câştigătoare să fie desemnată firma lui Grigore Dobre, Zeus, şi că i-a mai acordat, tot ilegal, şi o suplimentare a contractului. Totul, în schimbul unei mite constând întrun spaţiu comercial, oferit de Dobres sub forma unui contract fictiv de vânzare-cumpărare autentificat de notarul Ionel Didea. Alături de Nicolescu, Dobre şi Didea au mai fost inculpaţi şi 10 funcţionari publici ai Consiliului Judeţean, care s-au ocupat de licitaţie şi derularea proiectului.

În prima instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti, Nicolescu a fost achitat pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, dar a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă continuată, la un an închisoare pentru fals intelectual și la 6 luni închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. În închisoare fiind pentru o altă condamnarea, cea în „Dosarul Şcolilor”, pentru Nicolescu Instanța a dispus contopirea pedepselor și a aplicat pedeapsa cea mai grea, respectiv 7 ani închisoare, sporită cu 2 ani și 6 luni, în final inculpatul urmând să execute pedeapsa de 9 ani și 6 luni închisoare și 3 ani interzicerea exercitării drepturilor.

Opt inculpați din dosar au primit în primă instanță pedepse cu executare cuprinse între 4 ani și 5 ani și jumătate de închisoare, în timp ce o altă persoană a primit o condamnare cu suspendare.

Singurul inculpat achitat de Curtea de Apel București a fost Ionel Didea, care la data comiterii faptelor exercita profesia de notar public. El a fost achitat pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual, instanța considerând că fapta „nu prezintă gradul de pericol social concret al unei infracțiuni” și aplicând în acest caz sancțiunea mustrării.

Instanța de fond a mai dispus confiscarea sumei de 4.497.947,48 lei de la inculpații Nicolescu Constantin, Nicoară Mihail-Gabriel, Pintilie Iuliana-Mioara, Bocioacă Sabina-Elena, Mercea Codruța-Lavinia și Florescu Aurelia-Mirela, precum și confiscarea sumei de 4.973.065,75 lei de la inculpații Nicolescu Constantin, Dobre Grigore, Nicoară Mihail-Gabriel, Pintilie Iuliana-Mioara, Bocioacă Sabina-Elena, Dobre Cristina și Stancu Olga.

Procurorii Serviciului Teritorial Pitești al DNA au dispus trimiterea în judecată a inculpaților din dosar pe 7 februarie 2013.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here