Prinţul Charles, descendent al Logofătului Norocea din Piteşti

LEGĂTURI ALBASTRE Unii dintre cei mai mari istorici în genealogie au demonstrat că arborele genealogic al Casei Regale Britanice ajunge până în Argeş, la Marele Logofăt de Piteşti Ioan Norocea, ctitor al mai multor biserici din oraş. În urmă cu câteva luni, moştenitorul Coroanei Britanice, prinţul Charles, se declara, nici mai mult, nici mai puţin, decât urmaş al lui Vlad Ţepeş! Chiar dacă majoritatea românilor au crezut că e doar o vorbă în vânt, spusă pentru a ne gâdila orgoliul, istoriografia şi unii dintre cei mai mari specialişti în arborele genealogic al familiei regale a Windsor-ilor îi confirmă spusele.

Mai mult, dacă este să citim atent studiile realizate de aceştia, care spun că prinţul este descendent al vechii familii a Basarabilor, se poate concluziona că Charles s-ar putea intitula, în loc de Charles de Walles, Charles de Muntenia sau chiar de … Argeş. Asta pentru că unele dintre cele mai importante personaje în genealogia lui Charles au legătură cu zona noastră. Printre ele, şi Marele Logofăt Ioan Norocea…de Piteşti, din timpul căruia oraşul este plin de vestigii istorice.

Ungurii au tăiat „crenguţa” din arborele genealogic al familiei regale britanice care ducea în Muntenia

Declaraţia moştenitorului tronului britanic că este urmaş al lui Ţepeş nu este, astfel, până la urmă, o glumă. Se ştia deja că arborele genealogic al familiei regale britanice cuprinde strămoşi unguri. Istoriografia maghiară, interesată să demonstreze rădăcinile ungureşti ale Casei Regale Britanice, a reuşit să arate descendenţa din conţii maghiari din Transilvania. Doar că ungurii au obturat arborele genealogic chiar acolo unde acesta se continua cu domnitorii români munteni.
Leo van de Pas, coordonatorul uneia dintre cele mai importante baze de date de genealogie din lume, a demonstrat însă că una dintre „crenguţele” din arborele genealogic al Casei Regale Britanice se continua, de fapt, cu familia munteană a Drăculeştilor: Vlad Ţepeş, fratele său vitreg Vlad al III-lea Călugărul, tatăl său, Vlad Dracul, Mircea cel Bătrân şi mai departe, către Basarab Voievod! Ştiinţific dovedit, strămoşul Prinţului Charles este fratele lui Vlad Ţepeş, Vlad Călugarul.
Arborele genealogic oferit de Leo van de Pas este confirmat şi de o importantă lucrare apărută în Anglia în 1982, la scurt timp după naşterea Prinţului William, fiul lui Charles şi al Dianei, semnată de Sir Iain Moncreiffe of that Ilk, un nume de referinţă în domeniile genealogiei şi al heraldicii.
Un alt istoric, român de această dată, Tudor Sălăgean, specialist în istoria medievală a Transilvaniei, susţine şi el genealogia lui Sir Iain. El arată că personajele care fac legătura dintre Basarabi şi nobilimea ardeleană apar în jurul anului 1600. Este vorba, în special, de Logofătul de Piteşti Ioan Norocea şi de fiica sa Zamfira, cea care a devenit soţia lui Peter Racz de Galgo, unul dintre conţii maghiari din arborele genealogic al lui Charles. Mama Zamfirei, soţia Logofătului de Piteşti, era Stanca Basarab, fiica domnitorului muntean Mircea Ciobanu şi a cunoscutei doamne Chiajna. Prin căsătoria Zamfirei cu Peter Racz de Galgo, Zamfira a fost cea care a dus neamul Basarabilor munteni în spectaculoasa încrengătură de relaţii ce îl are la final pe Prinţul Charles. În ceea ce-l priveşte pe Logofătul Ioan Norocea, după urcarea lui Mihai Viteazul pe tron, acesta a primit din partea voievodului funcţia de reprezentant pe lângă Poarta Otomană şi apoi pe cea de Mare Vornic.
Urmele lăsate de Ioan Norocea în Piteşti şi în împrejurimi sunt numeroase şi extrem de importante. Printre ctitoriile sale şi ale soţiei sale se numără şi Biserica „Sf. Mucenic Mina”, cea mai veche construcţie bisericească din Piteşti, datată 1564.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.