Primul scandal pe tema coronavirusului în Argeş. Primarul din Nucşoara acuză de iresponsabilitate conducerea judeţului, în frunte cu prefectul. Autorităţile din judeţul Argeş au stabilit două locaţii de carantină în cazul în care apar suspiciuni de infectare cu coronavirus: fosta tabără de elevi din comuna Nucșoara, aflată la o distanță de 75 de kilometri de Pitești, care are o capacitate de 10 camere, și o cabană de vânătoare (Bahna) ce aparține Direcției Silvice Argeș, din aceeași localitate.

Primarul comunei Nucşoara, Ion Cojocaru, susţine că decizia autorităţilor, în frunte cu prefectul, este una pripită care va afecta serios turismul din zonă: “Prin comuna Nucșoara se ajunge pe Vârful Moldoveanu, cel mai înalt vârf montan din ţară, denumit şi „Acoperişul României”. Noi am făcut eforturi supraomenești să promovăm acest obiectiv turistic, iar acum autorităţile judeţene vin şi pun lacăt pe poarta de intrare în comună prin cele două locaţii de carantină. Vedem ce se întâmplă în Europa şi cum panica face ca astfel de zone de carantină să fie ocolite de toată lumea. Anul trecut numărul turiștilor a crescut cu 300%. Şi acum, ce facem? Închidem comuna, printr-un gest pripit, ca să nu zic iresponsabil, și care nici nu rezolvă problema, ci doar va alunga turiştii din zona noastră“, a declarat primarul Cojocaru.

Nu doar Vârful Moldoveanu este principala atracţie din zonă, ci şi casa Elisabetei Rizea, fostă luptătoare anticomunistă, care în curând va fi transformată în muzeu. Tot în Nucşoara se află Lacul Învârtita care face parte categoria frumuseților unice ale naturii. Lacul Învârtita este cel mai mare lac carstic format pe gips (sulfat de calciu şi rocă solubilă) de la noi din ţară.
Aflat la o altitudine de 780 m, în regiunea muscelelor subcarpatice dintre Râurile Brădetu şi Doamnei, lacul a fost declarat monument al naturii şi este inclus în arealul rezervaţiei naturale Măgura-Nucşoara.

Apărut la sfârşitul secolului al XIX-lea, lacul are o suprafaţă de 2,2 ha şi o adâncime de 5 m şi s-a format într-o dolină pe gips, prin dizolvare, apoi a suferit procese de sufuziune şi de tasare.

Lacul Învârtita este unul dintre cele mai importante obiective turistice din zona Munteniei şi datorită izvoarelor sulfatate, calcice, sodice sau sulfuroase ce se pot folosi în scopuri balneare.

Primarul din Nucşoara mai declară că cele două locaţii stabilite pentru carantină sunt nişte dărăpănături în care nu poţi să “izolezi” nici măcar un câine, dar un virus.
Dincolo de aceste declaraţii şi decizia pripită a autorităţilor judeţene, un lucru este cert: turismul într-una din cele mai frumoase localităţi din Argeş va fi “izolat” multă vreme de acum încolo.

Comments

comments